StoryEditor

Uhićen suradnik Suu Kyi, prosvjedi se nastavljaju, SAD uvodi sankcije Mjanmaru

Piše D  /  11.02.2021., 11:02h

Uhićen je i Kyaw Tint Swe, ministar i državni savjetnik u vladi pod vodstvom Suu Kyija, koja je u pritvoru od puča 1. veljače.

Kyi Toe, član vijeća za informiranje Nacionalne lige za demokraciju (NLD), stranke Suu Kyi, rekao je da su Kyaw Tint Swe i još četiri osobe povezane s prethodnom vladom odvedeni preko noći iz svojih domova, prenosi Reuters.

Od puča je privedeno mnoštvo dužnosnika, uključujući i mnoge čelnike NLD-a.

Prosvjednici su se u četvrtak okupili širom zemlje šesti dan zaredom.

Stotine prosvjednika okupile su se i ispred kineskog veleposlanstva u Yangonu, optužujući Peking da podržava vojnu huntu usprkos kineskim demantijima.

"Podržite Mjanmar, ne podržavajte diktatore", pisalo je na jednom od plakata na kineskom i engleskom jeziku.

Kasno u srijedu, kinesko veleposlanstvo objavilo je na Facebooku izjavu kojom odbacuje izvještaje na internetu o kineskim avionima koji dovode tehničko osoblje, navodeći da su jedini letovi redovni letovi koji uvoze i izvoze robu poput morskih plodova.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je potpisao izvršnu naredbu za nove sankcije odgovornima za puč i ponovio zahtjeve da se generali odreknu vlasti i oslobode civilne vođe.

Washington će utvrditi prvu rundu mjera ovog tjedna i poduzima korake da spriječi generale u Mjanmaru, poznatom i kao Burma, da imaju pristup milijardi dolara vladinih sredstava Mjanmara koji se drže u Sjedinjenim Državama.

"Također ćemo nametnuti snažnu kontrolu izvoza. Zamrzavamo američku imovinu koja donosi korist burmanskoj vladi, zadržavajući pritom podršku zdravstvu, grupama civilnog društva i drugim područjima koja direktno donose korist stanovnicima Burme - rekao je Biden u Bijeloj kući.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:54