StoryEditor
talijanska mafija

Uhićen šef ‘Ndranghete: Bio popisu najopasnijih kriminalaca, uhvatili ga kad je izlazio iz katedrale

Piše desk  /  28.04.2023., 09:03h

Nakon gotovo pet godina bijega u Italiji je u četvrtak ujutro uhićen Pasquale Bonavota (49), šef mafije ‘Ndrangheta. Riječ je o čovjeku koji je uvršten na policijski popis najopasnijih kriminalaca.

Lokalni mediji navode da je mafijaš uhićen kada je izlazio iz gradske katedrale i da je kod sebe imao lažnu osobnu iskaznicu.

Bonavota se smatra mozgom ‘Ndranghetinog klana Bonavota, koji uključuje njegova dva brata. Njihovo "sjedište" nalazi se u  području Sant‘Onofrio u kalabrijskoj pokrajini Vibo Valentia. Klan također djeluje oko Rima te u sjevernim regijama Pijemonta i Ligurije, što uključuje Genovu.

‘Ndrangheta je najmoćnija i najbogatija talijanska mafija koja kontrolira većinu kokaina koji teče u Europu te posluje u više od 40 zemalja svijeta. Ovaj klan ne bavi se samo domenom trgovine droge i lihvarenjem, već koristi fiktivne tvrtke kao paravan za reinvestiranje nezakonite dobiti u legitiman posao.

Bonavota je pobjegao netom nakon što ga je niži sud osudio na doživotni zatvor za dva ubojstva počinjena 2004. i 2014. Bonavota je osuđen zbog ubojstva nižerangiranog člana vlastitog klana i šefa suparničkog klana. Dok je bio u bijegu, tu kaznu je 2021. poništio žalbeni sud, prenosi N1.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:50