StoryEditor

Uhićen muškarac koji je s 20 godina brutalno mučio i ubijao ljude u Vukovaru

Piše D  /  19.03.2021., 04:03h

Policija je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom 18. ožujka 2021. godine dovršila kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom za kojeg sumnjaju da je mučio i ubijao civile u Vukovaru kada je imao 20 godina.

Kriminalističko istraživanje je provedeno u više etapa te je utvrđena sumnja da je navedeni hrvatski državljanin, tada 20-godišnjak, 15. rujna 1991. godine kao pripadnik paravojnih formacija na području naselja Sajmište u Vukovaru, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, grubo fizički zlostavljao i ubijao civilno stanovništvo, prenosi Index.hr.

Sedam žrtava

Ubijeni su 27-godišnjak, 24-godišnjak, 33-godišnjak, 37-godišnjak, 35-godišnjak, 37-godišnjak i 55-godišnjak.

Utvrđena je sumnja da je tada 20-godišnjak u sklopu skupine u Vukovaru u podrumu kuće pronašao civile te uz prijetnju vatrenim oružjem na dvorište prvo izveo žene i djecu, a potom sedam navedenih muškaraca. Muškarce su polegli licem prema tlu te ih tukli rukama, nogama i kundakom puške po cijelom tijelu. 

Žene i djecu su potom vratili u kuću, a muškarce uz prijetnju vatrenim oružjem vodili ulicom u smjeru grada gdje su usmrtili šest muškaraca, dok je 55-godišnjak ostao ranjen. Nakon toga su se vratili po žene i djecu te ih također krenuli voditi ulicom u smjeru grada, u čemu ih je spriječio nepoznati oficir srpske vojske te su ih ponovo vratili u podrum kuće, gdje se kasnije sam vratio i ranjeni muškarac. Sljedeći dan su nepoznati pripadnici srpskih paravojnih postrojbi odveli ranjenog 55-godišnjaka te ga ubili.

Ekshumirano šest tijela

Nakon postupka reintegracije Hrvatskog Podunavlja provedena je ekshumacija i identifikacija šest osoba iz ovog događaja, dok se jedna osoba, tada 27-godišnjak, još uvijek vodi kao nestala.

Osumnjičeni 50-godišnjak (tada 20-godišnjak) uhićen je jučer te je danas po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske. 

Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:54