StoryEditor
tokio traži oslobađanje

Uhićen Japanac u Kini, tereti se za špijunažu

Piše hina  /  27.03.2023., 17:37h

Japanac uhićen u Kini, čije puštanje na slobodu traži Tokio, sumnjiči se za špijunažu, priopćila je u ponedjeljak kineska vlada.

"Taj japanski državljanin je pod sumnjom da se upustio u špijunske aktivnosti, kršeći pritom kazneni zakon i zakon protiv špijunaže Narodne Republike Kine",  rekla je Mao Ning, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Kineske vlasti su protiv te osobe poduzele mjere prisile kako bi pokrenule istragu", dodala je glasnogovornica na redovitom novinaraskom brifingu.

Tokio je u međuvremenu zatražio oslobađanje japanskog državljanina "što je prije moguće".

Japanski veleposlanik u Kini je "ovaj mjesec bio obaviješten o uhićenju Japanca starog između 50 i 60 godina u Pekingu zbog kršenja kineskih zakona", rekao je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Dodao je da se radi o muškarcu koji je zaposlenik japanske farmaceutske tvrtke Astellas. Japanski mediji prenose da ta osoba radi u Kini već dva desetljeća.

Japanska novinska agencija Kyodo piše da se radi o bivšem visokom dužnosniku japanske Trgovinske i industrijske komore u Kini te da je uhićen pred sam povratak u Japan.

Kineska strana podsjeća da strani državljani u Kini, kao državi vladavine prava, moraju poštivati domaće zakone.

Glasnogovornica Mao Ning ističe da su se posljednjih godina zaredali takvi slučajevi u koje su umiješani japanski državljani.

"Japanu bi bilo bolje da disciplinira svoje državljane", rekla je glasnogovornica.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 21:37