StoryEditor
osuđen za ratni zločin

Uhićen Fikret Abdić, obitelj snimala dolazak SIPA-e na vrata

Piše Desk  /  30.09.2021., 09:14h
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su sinoć Fikreta Abdića, aktualnog načelnika Velike Kladuše i haškog osuđenika za ratne zločine.
Ispravka vijesti

Pripadnici SIPA nisu uhitili Fikreta Abdića. Ovu informaciju potvrdila je za portal “Avaza” Jelena Miovčić, glasnogovornica ove policije agencije.

SIPA nije uhitila Fikreta Abdića – rekla je Miovčić.

Ovu informaciju, pozivajući se na snimku Abdićeve stranke i lokalne medije, objavili su svi portali, ali se pokazala kao netočnom. Snimku je objavila njegova obitelj na društvenim mrežama.

30.09.2021 u 10.22

Abdić zvani Babo je uhićen na osnovu Interpolove crvene tjeralice koja je raspisana na zahtjev hrvatskog Ministarstva pravde.

Pripadnici SIPA-e su priopćili Abdiću zbog čega ga privode te ga pozvali da krene s njima do Regionalnog ureda u Banjoj Luci. Iz Laburističke stranke su kazali da su Fikreta Abdića uhitili na njegov 82. rođendan, a snimku privođenja su snimali članovi njegove obitelji.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva milijuna kuna.

Vrhovni sud Hrvatske u prosincu 2019. godine je prihvatio je žalbu državnog tužiteljstva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je bh. poduzetnik, političar i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima, prenosi Klix.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:22