StoryEditor
banja luka

Uhićene dvije osobe, strane državljanke dovodili u BiH radi prostitucije

Piše desk  /  09.04.2024., 11:32h

Tužiteljstvo BiH oglasilo se o akciji koja je jučer provedena u Banjoj Luci, kada su uhićene dvije osobe osumnjičene za međunarodno navođenje na prostituciju.

Kako navode, u akciji su otkrivene i zbrinute dvije žrtve, državljanke Brazila, koje su osumnjičeni iskorištavali u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarujući veliku nezakonitu imovinsku korist.

Pretresi stanova

- Utvrđuje se točan broj oštećenih žrtava - navode u Tužiteljstvu BiH.

Dodaju da je tužitelj koordinirao aktivnosti koje su u vezi s uhićenjem osumnjičenih, kao i pretresima stanova koje su koristili osumnjičeni.

- Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizirano u iznamljenim stanovima na području Banje Luke - priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Dodaju da su osumnjičeni na taj način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažirali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

- Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organiziranoj grupi koja djeluje na području Еuropske unije radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora ЕU - navodi Tužiteljstvu BiH.

Kako saznaje ATV, djevojke je bilo moguće ”angažirati” online putem internetskih (web) stranica, koje su i dalje aktivne. Na jedno od stranica, na kojoj se nalaze i dvije otkrivene žrtve, nalazi se ukupno 13 djevojaka.

Nastavlja se istraga

- Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizoirati suradnju i koristiti kapacitete i resurse OSA-e BiH, a i ostvariti međunaorodnu suradnju s ЕUROPOLOM, ЕURODŽAST-om i INTЕRPOL-om. 

Na osnovu međunarodne pravne pomoći uputit će više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama – ističu iz Tužiteljstva BiH.

Pojašnjavaju da će tužitelj donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužiteljstvo BiH vodi s partnerskim policijskim agencijama.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:07