StoryEditor

Ugrožena proizvodnja uglja, 64 rudara moraju u izolaciju

Piše D  /  12.06.2020., 01:06h

Površinski kop Šikulje pripada Rudnicima Kreka, a kako je potvrđeno iz Sindikalne organizacije, na SARS-CoV-2 pozitivan je rudar iz Srebrenika koji pripada klasteru u ovom gradu. Riječ je o asimptomatskom slučaju, a pretpostavlja se da je inficiran posredstvom kontakta sa članovima obitelji.

Predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić za Klix.ba je kazao da se u izolaciji trenutno nalaze 64 rudara spomenutog površinskog kopa koji su bili u kontaktu sa zaraženim komoratom.

"Ovdje je problem što je riječ o ljudima iz Srebrenika, Lukavca i Tuzle koji su putovali autobusom na posao. Uputili smo zahtjev nadležnim epidemiološkim službama kako bi im bili uzeti uzorci, što je učinjeno dosad u Lukavcu i Srebreniku te čekamo rezultate", naveo je Tokić.

Tokić je istaknuo da je zbog novonastale situacije ugrožena proizvodnja u Površinskom kopu Šikulje, jer je riječ o radnicima koji su izravno uključeni u proizvodni proces.

Tokić je potvrdio da je infekcija koronavirusom potvrđena i kod rudara iz površinskog kopa Rudnika Dubrave i on je vezan za klaster Živinice – Suha. Prema Tokićevim riječima, ovdje je olakšavajuća okolnost jer se rudar od ranije nalazi na bolovanju tako da ostali komorati nisu ugroženi.

Tokić navodi da je pogoršanju epidemiološke situacije doprinijelo ukidanje stanja prirodne nesreće u FBiH.

Do tada su, kako navodi, u rudnicima imali potpuno kontroliranu  situaciju i izvođenje radova.

"Mjere su se primjenjivale u skladu s aktualnom situacijom, poput korištenja zaštitne maske, dezinfekcijskih sredstava i održavanja distance, međutim poznato je da posao rudaru ne dopušta poštivanje svih mjera u svakom segmentu. Ukidanjem mjera imamo dva slučaja i stanje koje je prilično zabrinjavajuće", naveo je Tokić.

Predsjednik Sindikalne organizacije Kreke naveo je da zasad nisu ugrožene plaće rudarima, ali bi do toga moglo doći znatnijim usložnjavanjem epidemiološke situacije i većim prodorom virusa u rudnička okna.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:35