Article_Top_970x250

Ugrožena egzistencija mnogih koji dobivaju novac od dijaspore

doznake iz inozemstva

Ugrožena egzistencija mnogih koji dobivaju novac od dijaspore

lis 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Dijaspora je od travnja do kraja lipnja ove godine u BiH poslala 220 milijuna KM manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je Središnja banka BiH.

- Ukupni tekući transferi u drugom kvartalu iznosili su oko 904 milijuna KM, od čega se na novčane doznake iz inozemstva odnosilo oko 554 milijuna, a ostatak na ostale transfere - navodi se u informaciji.

Ekonomist Zoran Pavlović kazao je za Avaz da su građani BiH ovisni o novcu koji stiže iz dijaspore.

- Manjak priljeva bio je očekivan. Jedini je problem što nitko od dužnosnika nije o tome razmišljao. Zbog toga nisu donesene mjere kojima bi se dijaspori dozvolilo da dođe ove godine. Dijaspora nije znala može li doći u BiH ili ne, koristili su godišnje odmore na drugim destinacijama - istaknuo je Pavlović.

On smatra da smo sami sebi iskopali rupu u koju smo upali.

- Dijaspora ima problem s koronavirusom kao i mi, pa jedan dio novca nije poslan u BiH zbog toga, a, s druge strane, nisu došli ovdje na odmor, pa tako nisu ni donijeli novac koji obično ostavljaju u BiH. Posebno ako uzmemo u obzir da će FBiH oporezovati doznake od dijaspore s 10 posto. Zemlja smo u kojoj nitko ne misli unaprijed - naglasio je Pavlović.

Na ovaj način, kaže sugovornik, dovedena je u pitanje egzistencija ljudi koji žive od doznaka dijaspore.

- Problem je ozbiljan, kao da smo bolesnik kojem treba krv, a nje nema. Pitanje je kako ćemo savladati ovu financijsku situaciju s onoliko sredstava koliko imamo. Netko bi morao biti smijenjen zbog ovakvih propusta - zaključio je Pavlović.

Dnevnik.ba