StoryEditor

Ugrožavali sigurnost: Tri bh. državljana protjerana iz Slovenije, vratili su se u BiH

Piše D  /  24.03.2019., 08:03h

Braća Selvir (37) i Nelvir Duraković (40) te Selim Ljubijankić (39), svi s područja Bužima, kojima je Slovenija nedavno izdala rješenja o izgonu iz zemlje, vratili su se dobrovoljno u BiH i nije bilo potrebe za njihovom prisilnom deportacijom, neslužbeno dozaje „Avaz“ u policijskim agencijama u BiH.  

No, još se ne zna zbog čega su konkretno državljani BiH protjerani iz Slovenije, gdje su, kako saznaje Avaz, imali stalni boravak i bili zaposleni kao vozači.

Čekaju depešu

U ranijem priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Slovenije navedeno je da im je pravo boravka otkazano „zbog ugrožavanja sigurnosti države, javne sigurnosti i javnog reda“. Na teret im je stavljeno da su bili u kontaktu s Huseinom Bilalom Bosnićem, u BiH osuđenim za vrbovanje boraca za rat u Siriji, te su navodno bili u kontaktu i s nekim od džihadista u Siriji.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH za „Avaz“ su kazali da još nisu obaviješteni o ovom slučaju.Šiljdedić: Nisu još zvanično obaviješteni - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Šiljdedić: Nisu još službeno informirani

- Sektor za međunarodnopravne i konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH nije informiran o izgonu državljana Selvira Durakovića, Nelvira Durakovića i Selima Ljubijankića iz Republike Slovenije - naveli su iz MVP-a.

U MUP-u Unsko-sanske županije upoznati su s informacijom da je Slovenija protjerala Durakoviće i Ljubijankića, potvrdio je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USŽ.

No, Šiljdedić kaže da ni za jednu od te tri osobe u policijskim evidencijama nema podataka da su učinile neko kazneno djelo ili prekršaj. S druge strane, Šiljdedić kaže da će to hoće li oni biti pod nekim posebnim nadzorom ovisiti o tome šta će pisati u depeši koju policija tek treba dobiti.

Nema osnove

- Šta su radili u Sloveniji, ja ne znam. Naravno da ćemo mi, kada budemo informirani o razlozima njihovog protjerivanja, ako budu interesantni za MUP USž po bilo kojoj osnovi, poduzeti mjere iz svoje nadležnosti u smislu i nadzora i praćenja, ukoliko za tim bude potrebe ili osnove. Sada nema takve osnove - kaže Šiljdedić.

On dalje pojašnjava što će se dogoditi ako se i u depeši koja bude dostavljena MUP-u USž potvrde informacije koje su do sada objavili mediji, a to je da su Durakovići i Ljubijankić kao pripadnici selefijskog pokreta ugrožavali nacionalnu sigurnost Slovenije.

Službe na državnom nivou  

- Ovo što im Slovenija stavlja na teret, to je nešto drugo. Vidjet ćemo šta će biti obrazloženje njihovog rješenja. I ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja vezana uz selefijski pokret, onda oni mogu biti predmet interesiranja više službama na razini država, kao što je Udarna grupa za borbu protiv terorizma, nego župaijskom MUP-a, ali naravno da ćemo i mi imati to u vidu – zaključuje Šiljdedić.  

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:16