Article_Top_970x250

Ugrizla je riđovka pa nagazila na poskoka: ´Dobro se oporavlja´

serumi prodjelovali

Ugrizla je riđovka pa nagazila na poskoka: ´Dobro se oporavlja´

lip 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Trebinje Live Info

Zmija ju je ugrizla prije nekoliko dana. Do srijede je bila na intenzivnom odjelu, a kada su serumi počeli djelovati i ona se oporavila, u srijedu je prebačena s intenzivnog na kirurški odjel, kažu u bolnici

Ženi koju je prije nekoliko dana ugrizla riđovka u predjelu koljena, te je nakon toga nagazila na poskoka, oporavlja se u trebinjskoj bolnici.

- Upravo je ovdje bila i televizija, htjeli su razgovarati s njom, ali žena ne želi uopće komunicirati s medijima pa ni ja ne smijem davati nikakve informacije - rekla je za 24sata jedna od medicinskih sestara, ali ipak se doznaje kako je žena stabilno.

- Zmija ju je ugrizla prije nekoliko dana. Do srijede je bila na intenzivnom odjelu, a kada su serumi počeli djelovati i ona se oporavila, u srijedu je prebačena s intenzivnog na kirurški odjel gdje se dobro oporavlja. Još je u bolnici. Ne znamo do kada će biti, ali je stabilno - kazali su u Trebinju.

Nju je riđovka ugrizla u predjelu koljena. To su odmah primijetili ljudi koji su bili s njom, unijeli je u kamion i krenuli prema Trebinju te pozvali Hitnu.

I dok je žena izlazila iz kamiona kako bi prišla medicinskim djelatnicima, nagazila je na poskoka i počela vrištati. Medicinarima nije bilo jasno što se događa. Pomislili su da žena halucinira zbog djelovanja otrova. Međutim, poskok je ubrzo prošao između nogu liječnika i tek tada im je bilo jasno da ženu pukom srećom poskok nije ugrizao.

Ugrizi zmije su česti u Hercegovini, a brzom i kvalitetnom intervencijom liječnika uglavnom sve dobro završi. Rijetki su smrtni slučajevi kao prije četiri godine u selu Dubravice kod Neuma kada je nakon ugriza poskoka preminuo muškarac.

Doktor Saša Borjan iz Trebinja je objasnio kako je prilikom ugriza zmije otrovnice najvažnije ostati pribran i prestati s hodanjem, te dva centimetra iznad mjesta ugriza zavezati komad odjeće ili nečega sličnog, kako bi se koliko-toliko ublažilo širenje otrova.

- I ono najvažnije je odmah pozvati Hitnu pomoć - napominje doktor Borjan.

- Nikako ne preporučujem isisavanje otrova, jer ga u tom slučaju prikupljaju plombe u zubima, te ne treba praviti rez jer se onda otrov brže širi. Važno je i stegnuti komad odjeće polako popuštati nakon pet minuta kako ne bi došlo do gangrene - kaže Borjan.

Dnevnik.ba