StoryEditor
crna gora

Ugovor sa SPC uzdrmao crnogorsku vladu: "Dođite sutra pred zgradu izdajničke proruske i prosrpske vlade"

Piše desk  /  29.06.2022., 19:38h

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u srijedu je uzdrmao crnogorsku vladu Dritana Abazovića, a njegovom sadržaju usprotivile su se i dvije stranke na vlasti.

Ugovor koji regulira odnose države Crne Gore i SPC vlada u Podgorici objavila je utorak navečer, noć uoći odlaska premijera Abazovića u službeni posjet Srbiji, i odmah je izazvao kritike dijela javnosti bliskog crnogorskom domoljubnom bloku.

Tvrde da je nacrt Temeljnog ugovora pisan u Beogradu te da se SPC-u, između ostalog, daju crnogorska povijesna i kulturna blaga.

Nacrtu Temeljnog ugovora usprotivile su se u Demokratska partija socijalista koja je podržala Abazovićevu vladu, dok je Socijaldemokratska partija koja sudjelje u Abazovićevoj vladi najavila mogućnost otvaranja pitanja njenog povjerenja u parlamentu.

S druge strane, crnogorski premijer Abazović ustvrdio je odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu da je Temeljni ugovor u skladu sa crnogorskim Ustavom.

"Ja sam premijer koji vodi europsku i sekularnu državu. To znači da će sve vjerske zajednice imati potpuno identičan tretman. Nijednom pitanju ne dajem veći značaj nego što to zaslužuje", kazao je Abazović.

Crna Gora je ranije potpisala Temeljne ugovore s Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

Crnogorski domoljubi organizirani oko NVU "Lovćenske straže 1990" pozvali su na prosvjed u četvrtak ispred zgrade crnogorske vlade, optužujući Abazovića i njegove ministre da su izdajnici.

"Dođite sutra pred zgradu izdajničke proruske i prosrpske vlade", navodi se u pozivu na prosvjed.

Dnevnik.ba

29. veljača 2024 15:53