StoryEditor
Aleksandar Knežević

UGLEDNI STRUČNJAK Termoelektrane u BiH će se zatvoriti, kao i rudnici

Piše desk  /  18.10.2021., 22:04h
Nekadašnji univerzitetski profesor na Strojarskom fakultetu u Sarajevu, Aleksandar Knežević, gostujući u emisiji Izvan okvira na N1 govorio je o posljedicama klimatskih promjena, neophodnim transformacijama i energijskoj tranziciji koja će uzrokovati i gašenje termoelektrana u BiH.

Profesor Knežević je istakao da će se termoelektrane u Bosni i Hercegovini sa sigurnošću zatvoriti, te da su one u najvećoj mjeri stare i na rubu funkcionalnosti.

“Njihov vijek trajanja je pedeset godina. U narednih desetak do dvadeset godina mi moramo zatvoriti termoelektrane, posljednju 2040. godine. Mi ih moramo zatvoriti, kao što moramo zatvoriti rudnike”, rekao je Aleksandar Kneževiić podsjetivši na to da je potpisana i Sofijska deklaracija. On ističe da je red na vlastima i organizacijama da izgrade novu infrastrukturu.

“To je veliki zahtjev. Na vlastima je da naprave sisteme gospodarskog razvoja. Ne čujem da itko u BiH o tome razmišlja. Ne vidim da postoji organizirano nastojanje da se napravi gospodarska tranzicija na područjima širom Bosne i Hercegovine”, rekao je u razgovoru za N1 televiziju profesor Knežević.

Naglasio je kako je problem novca velik te da se očekuje i pomoć razvijenih zemalja. Treba, kako tvrdi, napraviti planove razvoja Banovića, Kaknja i drugih općina i gradova.

“U Kaknju imamo i rudnik i termoelektranu. Bez posla ostaju i rudari i inženjeri i tehničar koji rade u elektranama. To će tražiti sposobnost države. Rudara imamo oko 10.000 širom BiH”, podsjetio je Knežević dodavši da je ukupno oko 14 tisuća radnih mjesta koja su dio ove statistike.

Podsjećamo, potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, zemlje regiona obvezale su se na niz konkretnih akcija, uključujući uvođenje takse na emisije ugljen-dioksida i tržišnih modela za poticanje obnovljivih izvora energije, kao i postupno ukidanje subvencija za ugljen.

Kako je tada priopćilo Tajništvo Energetske zajednice, ugovorne strane su se, također, dogovorile da svoje zakone usklade s klimatskim zakonom EU, kada ga ova unija usvoji.

Dnevnik.ba

29. rujan 2023 00:06