Article_Top_970x250

UG Modrac provodi projekt "Uklanjanje divljih deponija i uređenje kanala za odvodnju oborinskih voda"

ekološka akcija

UG Modrac provodi projekt "Uklanjanje divljih deponija i uređenje kanala za odvodnju oborinskih voda"

svibnja 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Danijel Marković

Dana 16.5.2020. godine počela je provedba projekta pod nazivom "Uklanjanje divljih deponija i uređenje kanala za odvodnju oborinskih voda". Projekt financira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline tuzlanske županije. 

Prvi dio projekta odrađen je u općini Lukavac, u mjestu Bistarac Donji, u istoimenoj mjesnoj zajednici. Prokopano je nešto više od  200 metara kanala za odvodnju oborinskih voda koji je godinama ugrožavao nekoliko stambenih objekata, gdje su se i s manjim oborinama izljevali postojeći kanali.

Drugi dio projekta radi se na području MZ Kiseljak u mjestu Hrvatska Poljana i Kiseljak. Dvije skupine volontera radile su odvojeno. Prva skupina volontera, koja je došla iz Lukavca, inače osobe koje se amaterski bave ekstremnim biciklizmom, uređivala je biciklističku stazu prema jezeru Modrac. Radi se o dionici od oko 250 metara. Po izjavama sudionika, preostali dio radit će se narednih dana.

Druga skupina čistila je pješačku stazu koja vodi od divljeg deponija kojj se nalazi na nekadašnjem parkingu do jezera Modrac. Od parkinga prema jezeru vode dvije staze koje se spajaju u jednu. Staza je rađena sredinom 70-ih godina na radnim akcijama. Posljednih 30 godina staza je posve zapuštena kako je krenula destrukcija jezera kao i ratnim dejstvima, da bi se konačno prestala koristiti i krenuti uništavati.

Posljednjih godina primijećena je krađa ivičnjaka, a uništenje pospješuju i traktori koji izvlače drva iz šume, kao i stalna vlaga jer je staza uvijek prekrivena debelim slojem lišća i zemlje.

Zbog kvara na mehanizaciji izvođača radova, čišćenje samog deponija kasnilo je nekoliko sati, da bi se nastavilo istoga dana u kasnim satima i u nedjelju, 17.5.

Općina Tuzla nije besplatno ustupila deponij, tako da je bilo nužno dodatno plaćati za svaki kamion koji je odvežen.

Valja napomenuti da je na akciji bio volonter iz Bokavića, općina Lukavac, Hamid Hodžić, koji je u 76-oj godini života, ali je s radošću došao na akciju, piše modrac.blogspot.com

Dnevnik.ba

Tagovi: