StoryEditor

Uefa prekinula istragu: Sudac koji je crnca nazvao crncem nije rasist

Piše D  /  11.02.2021., 06:02h

Pierrea Weba, tamnoputog pomoćnog trenera turskog prvaka, četvrti sudac Sebastian Coltescu iz Rumunjske je glavnom sucu i sunarodnjaku Ovidiuu Hateganu opisao riječima "ovaj crni", kada mu je objašnjavao koga s klupe turskog prvaka treba isključiti zato što od početka utakmice rasistički vrijeđa suce.

Nakon što su "ovaj crni" čuli igrači i treneri gostiju, slijedili su njihovo žestoko negodovanje zbog rasizma sudaca i prekid utakmice, koju su igrači obje momčadi odbijali igrati dok je vode "rasistički suci".

Sada je Uefa zatvorila istragu s objašnjenjem da je rumunjski sudac "ovaj crni" izgovorio kako bi identificirao Weba, a ne da bi ga uvrijedio, "jer ta riječ nema negativnu konotaciju u rumunjskom jeziku", prenosi Index.

Međutim, suci tvrde da ih je Webo, čijim je isključenjem u 13. minuti utakmice počela neviđena hajka na suce i povijesni prekid utakmice, od početka utakmice zvao "Cigani".

"Od druge minute Webo nam je dobacivao ‘Cigani‘, što je bilo razlog zašto je pomoćni sudac rekao glavnom da ga kazni i dodao: ‘Ne smije se tako ponašati‘", prenosi svjedočenje sudaca rumunjski novinar Emanuel Rosu.

Snimka koja se naknadno pojavila pokazuje i da je u gužvi koja je uslijedila netko od Turaka prišao glavnom sucu Rumunju i rekao mu: "U mojoj zemlji Rumunji su Cigani."

Nakon skandala u kojem su suci napadnuti zbog "rasizma", Uefa je Webu poništila crveni karton pa je on bio na utakmici koja je drugi dan nastavljena. 

Čovjek kojeg suci optužuju da ih je vrijeđao dobacujući im da su "Cigani" tada je na nastavku utakmice nosio majicu s natpisom "Ne rasizmu".

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:52