StoryEditor

UEFA će u utorak donijeti odluku o Europskom prvenstvu

Piše D  /  16.03.2020., 12:03h

UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin je na nedavnom Kongresu u Amsterdamu poručio kako ne treba razmišljati o crnim scenarijima.

"Imamo mnogo briga, poput sigurnosti, logistike i ovo je samo jedno od pitanja. Budimo optimistični i ne razmišljajmo o crnim scenarijima", pokušao je ohrabriti Čeferin nogomet i širu javnost. Međutim, u danima koji su uslijedili ‘nevidljivi neprijatelj‘ je paralizirao Europu.

Već sada je gotovo sigurno da se europska smotra najboljih reprezentacija "Starog kontinenta" neće održati u predviđenom terminu, od 12. lipnja do 12. srpnja. Europa je u okovima pandemije koronavirusa i praktički sva sportska natjecanja su stala. Pa tako i nogomet i pitanje je kada će se sve pokrenuti.

Klupska sezona je trebala završiti 30. svibnja finalnim ogledom Lige prvaka u Istanbulu, međutim prema nekim procjenama lige neće krenuti prije svibnja i nemoguće je očekivati da se sve biti završene do početka lipnja.

UEFA je najavila kako će se u utorak održati konferencija s čelnicima nogometnih saveza, Europskim udruženjem klubova (ECA), te predstavnicima europskih liga kako bi se razgovaralo o daljnjim koracima koje će europski nogomet poduzeti u kontekstu pandemije novog koronavirusa. Pitanja je puno. Od toga kako završiti nacionalna prvenstva, Ligu prvaka i Europsku ligu, zatim kvalifikacije za EURO, te samo europsko prvenstvo.

Dio vodećih europskih saveza već je najavio kako će predložiti odgodu Europskog prvenstva, a među njima je i Hrvatski nogometni savez (HNS).

"Bojim se da se Europsko prvenstvo neće igrati ove godine. To će, uostalom, biti i moj stav tijekom videokonferencije ovoga utorka," kazao je predsjednik HNS-a Davor Šuker u nedavnom razgovoru za Novi list. I predsjednik HNS-a je neposredna žrtva koronavirusa. Posljednjih dana se nalazi u samoizolaciji nakon što je sudjelovao na Kongresu Europske nogometne federacije i izvlačenju skupina Lige nacija 2. ožujka u Amsterdamu na kojem je bio i predsjednik Srpskog nogometnog saveza Slaviša Kokeza kod kojeg je utvrđen koronavirus.

Osim Šukera u samo izolaciji su i direktor HNS-a Damir Vrbanović, izbornik Zlatko Dalić, voditeljica Odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac, te glasnogovornik Tomislav Pacak koji su također bili u Amsterdamu. Hrvatska delegacija nije bila u bliskom kontaktu s Kokezom, ali su iz predostrožnosti u samoizolaciji, a za sada nitko ne pokazuje nikakva simptome.

UEFA je svjesna da bi neuspjeh u dovršetku klupske sezone uzrokovao neprestani kaos za sljedeću sezonu. Zbog toga dio stručnjaka smatra kako bi klupska sezona trebala imati prioritet u odnosu na nadolazeći EURO, a među njima je i svjetski prvak Marcelo Lippi.

"Ne razumijem kako se može razmišljati o igranju Europskog prvenstva u lipnju ili olimpijskih igara u Tokiju u srpnju i kolovozu," kazao je legendarni talijanski stručnjak.

"Igrajmo EURO iduće godine, ali ne sada, ne pod svaku cijenu i tko zna kako," dodao je Lippi, koji je za kormilom talijanske reprezentacije osvojio svjetski naslov 2006. godine.

"Prvenstva bi trebala biti prioritet," naglasio je Lippi dodavši: "Ako se za mjesec, mjesec i pol situacija promijeni, prvenstva se mogu normalno nastaviti,"

Vodeći europski mediji posljednjih dana nagađaju o novom terminu EURO-a. Tako je ugledni francuski sportski dnevnik L’Equipe objavio kako će EURO biti odgođen za godinu dana, dok je engleski The Telegraph objavio kako bi se europsko prvenstvo moglo organizirati u prosincu ove godine.

L‘Equipe tvrdi da je odluka već donesena, jer se očekuje da će UEFA objaviti da će EURO 2020. postati EURO 2021. Međutim, na "Otoku" tvrde drugačije. Naime, prema njihovim informacijama iz povjerljivih izvora, nogometno prvenstvo bit će pomaknuto za prosinac i održat će se na zimu.

Europsko prvenstvo bi trebalo početi 12. lipnja ove godine utakmicom između Turske i Italije u Rimu. Glavom gradu države u kojoj ima više od 1.800 preminulih i više od 24.700 zaraženih koronavirusom.

Hrvatska je smještena u skupinu D zajedno s Engleskom, Češkom i jednom od četiri ekipe iz kvartera Škotska, Srbija, Norveška i Izrael.

"Vatreni" bi trebali prvu utakmicu igrati 14. lipnja u Londonu protiv Engleske, a iduće dvije utakmice u Glasgowu protiv Češke (19. lipnja) i još uvijek nepoznate ekipe (23. lipnja).

Zanimljivo, izbornik hrvatskog nogometne reprezentacije Zlatko Dalić ima ugovor s HNS-om do 31. srpnja i u slučaju odgode EP-a "Vatreni" bi mogli ostati bez izbornika. Nadamo se kako se to ipak neće dogoditi i kako će vodeći ljudi HNS-a Daliću ponuditi novi ugovor, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:38