StoryEditor

UEFA bez milosti: Spremaju se žestoke kazne osnivačima Superlige?

Piše D  /  06.05.2021., 07:05h

Američki ESPN donosi bombastične ekskluzivne informacije koje sugeriraju da će osnivači neuspjele Superlige biti suspendirani iz Lige prvaka na dvije godine!

Naime, takvu rigoroznu kaznu planira im "odrezati" UEFA, čiji je predsjednik Aleksander Čeferin cijelu priču, odnosno projekt, doživio jako osobno. Također, reakcije navijača, medija, nogometnih saveza zemalja članica, nogometnih i raznih sportskih klubova... vjerojatno su mu bila dodatna motivacija za promišljanje o rigoroznoj kazni.

Naravno, kazna bi se odnosila samo na "buntovnike" koji i dalje ne žele napustiti Superligu - Real Madrid, Juventus, Barcelona i Milan. Kad bi se kaznilo svih 12, to bi bila samo dodatna motivacija za iskoristiti taj period i uistinu pokrenuti zasebno natjecanje.

Ukratko, sad traje "pokazivanje zubiju" i bitka pravnim metodama. Iz Uefe se pozivaju na članak 51 Statuta koji kaže da se ne dozvoljavaju kreiranje liga ili natjecanja bez dopuštenja krovne organizacije. Istovremeno, osnivači navode da su službeno tražili dopuštenje i priznanje natjecanja te da nisu ni u jednom trenutku željeli istupiti iz onih Uefinih.

Također, prema izvorima ESPN-a, UEFA bi kršila zabranu koju je dodijelio madridski sud ako bi započela disciplinski postupak. Dakle, podosta zamršena situacija, u pravnom smislu.

I mogla bi završiti bez ikakvih komplikacija ako se dogodi jedna stvar. Samo još jedan klub bi trebao službeno odustati od Superlige i brojka bi tad stigla do devet, a upravo to bi značilo automatsko "gašenje" natjecanja. Jer, tako piše u Statutu Superlige, piše Vecernji.hr.

- Za mene postoji jasna razlika između šest engleskih klubova i ostalih. Zato, tih 12 dijelim u tri skupine, njih koji su odmah priznali grešku, one koji su je priznali naknadno i one koji još uvijek vjeruju da je Zemlja ravna ploča. Svakako, svi će se suočiti sa sankcijama - izjavio je nedavno Čeferin.

Dok on nije bio konkretan, Talijanski nogometni savez jest.

- Klubovi koji sudjeluju u Superligi ne mogu nastupati u Serie A.

Kratko i jasno. Sad je na potezu UEFA. Ili će netko od "velike četvorke" istupiti i završiti cijelu "sapunicu" jednim potezom.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:09