Article_Top_970x250

Udvostručen broj ilegalnih prelazaka migranata na balkanskoj ruti

na zapadnom balkanu 98.000 migranata

Udvostručen broj ilegalnih prelazaka migranata na balkanskoj ruti

sij 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AP

Mađarski dužnosnici i Europska agencija za granice i obalnuu stražu (Frontex) upozorili su da je tijekom 2019. godine broj ilegalnih prelazaka granica na takozvanoj balkanskoj ruti udvostručen u odnosu na 2018. godinu.

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža (www.balkansec.net), savjetnik za nacionalnu sigurnost mađarskog premijera György Bakondi iznio je podatke da je broj pokušaja ilegalnih prelazaka iz pravca Balkana u tu zemlju tijekom 2019. dostigao 13.000, što je dvostruko više u odnosu na godinu prije toga.

"Osim granice sa Srbijom uočili smo pojačane aktivnosti na granicama s Hrvatskom i Rumunjskom", rekao je Bakondi i dodao da su krijumčarske skupine počele vraćati migrante iz BiH u Srbiju, nakon što je Zagreb pojačao kontrolu svojih granica, uz financijsku pomoć Europske unije.

Budimpešta procjenjuje da se na prostoru zapadnog Balkana trenutno nalazi oko 98.000 migranata i to karakterizira kao "rizik za središnju Europu".

"Najnoviji izvještaj Frontexa potvrđuje da je broj ilegalnih ulazaka na zapadnobalkanskoj ruti udvostručen u odnosu na 2018. Prema navodima te agencije, dvije trećine ovogodišnjeg migranatskog vala u Europu dolazi iz pravca Turske. Svaki treći migrant je iz Afganistana, a četvrtinu čine državljani Sirije", dodaje taj portal.

Portal dodaje da mađarski podaci ukazuju na promjenu trenda migranta u odnosu na državu porijekla, pa je tako prethodnih godina većina tražilaca azila bila iz Afganistana, Pakistana i Irana, da bi ove godine bio uočen porast broja državljana Sirije.

U tekstu se podsjeća da se Mađarska i tri zemlje Višegradske skupine (Poljska, Slovačka i Češka) zalažu za jačanje kontrole granica, deportaciju nelegalnih migranata i protive kvotama Europske unije za smještaj pristiglih ljudi.

"Migrantska kriza ove godine bila je u fokusu pažnje Europske unije i NATO-a. U usvojenoj deklaraciji NATO summita u Londonu iregularne migracije prvi put se spominju u kontekstu sigurnosnih prijetnji i izazova. EU je za period od 2014. do 2020. Izdvojila više od 10 milijardi eura za migracije, upravljanje granicama i unutarnju sigurnost. Državama članicama čije se granice smatraju najugroženijima dodijeljeno je dodatnih 305 milijuna eura", navodi se tekstu.

Dnevnik.ba