Article_Top_970x250

Udruženje BH novinari traži od OSA-e očitovanje o prisluškivanju novinara

priopćenje

Udruženje BH novinari traži od OSA-e očitovanje o prisluškivanju novinara

lip 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Linkgroup

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su od Obavještano-sigurnosne agencije BiH (OSA) hitno i javno očitovanje povodom tvrdnji predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika o prisluškivanju novinara deset medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Navode da je Dodik na press-konferenciji ustvrdio da OSA prati, prisluškuje i "usmjerava" novinare i medijske kuće radi "inkriminacije politički nepodobnih ljudi", i tu je tvrdnju potkrijepio protokolarnim brojem naredbe agencije OSA (broja 05/1-4-1547/19) na osnovu koje se, navodno, vrši prisluškivanje. 

UO BH novinara izrazio je zabrinutost zbog tog napada na medijske slobode u BiH i susjednim državama, kao i ugrožavanja sigurnosti novinara i zlouporabe medija u politčke i druge, zakonom zabranjene svrhe.

Ističu da su praćenje, prisluškivanje i nadziranje novinara i medija nedopustivi u demokratskim društvima - nespojivi sa zaštitom profesionalnog integriteta novinara i medija. 

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitnu reakciju, ne samo agencije OSA, već i Tužiteljstva BiH i  Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor rada sigurnosnih agencija u BiH, kao i provođenje istrage i poduzimanje sankcja prema svima koji institucionalno ili osobno stoje iza ovog čina. 

Ujedno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže reagiranje nadležnih međunarodnih organizacija i institucija na najnoviji slučaj kršenje medijskih sloboda u BiH i regiji, priopćeno je iz Udruženja.

Dnevnik.ba