Article_Top_970x250

Udruge za ljudska prava kritiziraju neljudske fotografije iz zatvora u El Salvadoru

porast nasilja

Udruge za ljudska prava kritiziraju neljudske fotografije iz zatvora u El Salvadoru

svibnja 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Fotografije gusto zbijenih zatvorenika u El Salvadoru u doba pandemije koronavirusa zgrozile su udruge za ljudska prava koje su ih usporedile s najmračnijim trenucima ljudske povijesti

'Fotografije u sjećanje prizivaju neke od najmračnijih trenutaka u ljudskoj povijesti', tvitao je Duncan Tucker, glavni urednik organizacije Amnesty Intl. za praćenje medija u toj regiji.

Predsjednik te srednjoameričke države, Nayib Bukele, distribuirao je preko vikenda fotografije koje pokazuju stotine zatvorenika u kaznenom centru - svi odjeveni samo u gaće, golih glava, s maskama za lice - kako sjede u redovima jedan iza drugoga tako da im se dotiču lice i leđa.

Nakon porasta nasilja u El Salvadoru, Bukele je još jednom upozorio na alarmantno stanje u zatvorima. Članovi različitih bandi više neće boraviti u odvojenim ćelijama, rekao je. U ponedjeljak, Bukele je tvitao fotografije blokiranih ulaza u ćelije s nečim što je nalikovalo na metalne ploče, piše Tportal.

Bande su koristile priliku što gotovo svi članovi sigurnosnih snaga nadgledaju poštivanje policijskog sata uvedenog zbog pandemije koronavirusa, napisao je 38-godišnji konzervativni čelnik.

Ubojstva su naređivana iz zatvora, ustvrdio je, a policiji je dao dopuštenje da upotrijebi krajnju silu protiv 'terorista'. Prema medijskim izvješćima, petak je s 24 ubojstva bio najkrvaviji dan u 11 mjeseci Bukeleove vladavine.

Prethodno, stopa ubojstava u El Salvadoru - koja je bila najviša na svijetu - naglo je pala. Veljača je bila mjesec u kojem je zabilježeno najmanje ubojstava od građanskog rata 1992. godine, prema Bukeleu.

Dnevnik.ba