Article_Top_970x250

Udruga „Život“ iz Odžaka već cijelo desetljeće bori se za podizanje kvalitete života u Posavini

10 godina djelovanja

Udruga „Život“ iz Odžaka već cijelo desetljeće bori se za podizanje kvalitete života u Posavini

sij 22, 2020

Piše: Matias Zečević

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Dnevnik.ba

Udruga za promicanje etičkih vrijednosti života – od začeća do smrti „Život“ iz Odžaka, ove godine obilježava desetu obljetnicu postojanja. Udruga je osnova radi ostvarivanja zajedničkih interesa članova Udruge, bez namjere stjecanja profita u interesu članova Udruge, nego u cilju promicanja etičkih vrijednosti na nauku Katoličke crkve.

Predsjednica Udruge je Mara Barišić, koja je za portal Dnevnik.ba kazala kako Udruga broji preko sto članova.

Osnovni ciljevi Udruge su zaštita života i unaprjeđenje kvaliteta životaod začeća do prirodne smrti, promicanje suživota različitih etničkih i religijskih skupina, pomoć i skrb o mladim osobama kod asocijalnog ponašanja, ovisnosti o narkoticima, alkoholu, pušenju, kocki i igrama na sreću.

„Održavamo redovne susrete s udruženjem 'Sumejja' - našim sugrađankama islamske vjeroispovijesti“, kazala je predsjednica Barišić.

Udruga često posjećuje zajednice za borbu protiv ovisnosti, posebno „Cenacolo“ u Aljmašu te Centar „Marjanovac“ kod Banja Luke.

„ Uz financijsku potporu Ureda predsjednika FBiH uspjeli smo snimiti dokumentarno – igrani film pod nazivom '45 minuta', na temu ovisnosti, kako prepoznati i kako se boriti protiv tog zla“ istaknula je Barišić.

Udruga Život djeluje kroz volonterski rad svojih članova, grupiranih u različite timove kako bi se ostvarili bolji rezultati i efikasnost. Financiraju se iz proračuna Općine Odžak i dobrovoljnih priloga.

Najaktivnija i najbrojnija skupina je molitvena, koju predvode sestre Franjevke Marijine misionarke.

„Za naš rad koji je prepoznat i cijenjen Udruga je dobila Općinsku nagradu – zahvalnicu, za promicanje etičkih vrijednosti života“, dodalaje gđa Barišić.

Udruga svake godine organizira odlazak u Komušinu, na grob pokojnog vlč. dr. Ive Balukčića, koji je donio velik doprinos udruzi u njenim počecima.

„Veliku zahvalu za postojanje Udruge dugujemo pokojnom vlč. dr. Ivi Balukčiću koji nam je bio podrška i dao prve smjernice i savjete za osnivanje i rad“, na kraju je kazala Mara Barišić, predsjednica udruge „Život“.

Dnevnik.ba