StoryEditor

Udruga poslodavaca: Vlada FBiH obmanjuje javnost i Ustavni sud

Piše D  /  29.07.2021., 17:24h

Udruga poslodavaca FBiH smatra neprimjerenim i neosnovanim izjašnjenje Vlade Federacije BiH u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti člana 61. stav 1. Zakona o porezu na dobit kojeg je Ustavnom sudu FBiH podnio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, priopćeno je iz Udruge.

U priopćenju za javnost se navodi kako je osnovni problem retroaktivna primjena novog Zakona.

-Suprotno javno iznesenim navodima Vlade FBiH da vlasnici izvozno orijentiranih poduzeća dobit poduzeća uzimaju za sebe i za osobno bogaćenje, Udruga poslodavaca FBiH je Ustavnom sudu dostavilo dokaze da su to neistine i da je ogromna većina izvoznika redovno reinvestirala dobit u nabavku nove opreme, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta. Za razliku od inozemnih uvoznika, bh. izvoznici ako žele ostati konkurentni na ino-tržištu, nemaju taj luksuz povlačenje dobiti za vlasnike - ističu iz UP FBiH, prenosi Fena.

Optužuju Vladu FBIH da obmanjuje javnost i Ustavni sud kada tvrdi da bh. izvoznici nisu do sada koristili poresko oslobođenje za otvaranje radnih mjesta. Samo u sektoru prerađivačke industrije, gdje su masovno prisutni izvoznici, od 2015. do 2016. godine, kako se tvrdi, povećan je broj za 2.600 radnih mjesta.

-Javnost treba znati da će zbog retroaktivnih mjera FBiH kroz novi Zakon o dobiti sada otvaranje novih 2.000-2.500 radnih mjesta biti ugroženo koje su izvoznici planirali da otvore - navodi se u priopćenju za javnost UP FBiH.

Udruga spornim smatra i obrazloženje Vlade FBiH da se ukidanjem oslobađanja od poreza na dobit za izvoznike uspostavlja poštena podjela opterećenja među poreznim obveznicima i lojalna konkurencija među poduzećima. Ističu da Vlada time negira bh. izvoz kao javni interes i nameće izvoznicima „lojalnu konkurenciju“ sa kompanijama iz inozemstva koje uživaju brojne povlastice u matičnim zemljama i u BiH "gdje uvoznici slobodno i bez prepreka uvoze što hoće i u količinama koje žele".

-Nikakva pravna sigurnost nije ugrožena kako to dramatizira Vlada FBiH. Ako Ustavni sud BiH prihvati privremenu mjeru za izvoznike, Zakon će ostati na snazi, a bit će korigiran u dijelu koji se tiče izvoznika, dok će novih 2.500 radnih mjesta biti otvoreno - navodi u priopćenju UP FBiH.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 10:06