StoryEditor

Učenici u USK treći tjedan zaredom ne idu u školu

Piše D  /  16.09.2019., 09:09h

Rješenje problema prosvjetara Unsko-sanskog kantona, koji su u generalnom štrajku već treći tjedan, se ne nazire. Vlada ne nudi ništa novo i vrši pritisak putem pravosuđa i drugih kanala, prijeti kaznenom prijavama i naređuje direktorima da usprkos štrajku organiziraju nastavu. Učenici su ti koji najviše ispaštaju, piše Klix.

Iz sindikata koji su u štrajku podsjećaju da Vlada USK krši isplatu plaće za rujan prošle godine koja i kasni u odnosu na druge proračunske korisnike. Kazali su kako traže plaću, a ne akontaciju kako je to do sada bilo i da imaju jednaku osnovicu kao i drugi proračunski korisnici, jer su sada "zakinuti" samo uposleni u obrazovanju.

Traže i pedagoške standarde po mjeri učenika i struke, a ne prema proračunu, jer obrazovanje naše djece nije trošak, nego investicija u budućnost ove zemlje.

"Osuđujemo mjere Vlade USK usmjerene prema uposlenicima u obrazovanju! Presedan neviđen u demokratskim društvima, koji treba služiti kao primjer gušenja borbe za prava radnika. Sramota koja naš kanton ostalima prikazuje kao ‘kanton slučaja‘. Dokaz nesposobnosti najodgovornijih. Poštovani roditelji, vlade budu i prođu, a vaši učitelji su uvijek bili tu uz vas. Budite i vi uz nas sada kada vas najviše trebamo. Pokažimo da smo skupa i da su radnici u obrazovanju važniji od njih 10 u Vladi USK", kazali su iz sindikata.

Napomenuli su direktore osnovnih škola da resorni ministar nije naredio da se omogući nastavni proces, nego je pozvao direktore, tvrde iz sindikata, da to urade kako bi sprao odgovornost sa sebe i izbjegao kaznene prijave.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:39