StoryEditor

Učenici iz BiH ispod svjetskog prosjeka iz matematike i prirodoslovlja

Piše D  /  08.12.2020., 07:12h

Rezultati istraživanja koje provodi Međunarodno udruženje za vrednovanje obrazovnih postignuća (IEA) kaže da su učenici četvrtog razreda u BiH na testu iz matematike ostvarili 452 boda, a na testu iz prirodnih znanosti 459 bodova, što je znatno ispod prosjeka koji iznosi 500 bodova. Istodobno, njihovi vršnjaci iz Hrvatske na testiranju iz matematike osvojili su u prosjeku 509 bodova, a iz Srbije 508, prenosi Hina.

Slično je i s prosječnim postignućima iz prirodnih znanosti jer su učenici iz Srbije postigli 517 bodova, a učenici iz Hrvatske 524 boda.

Ispred BiH su i Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a jedino slabije plasirana djeca četvrtih razreda osnovne škole su iz Kosova.

TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study), je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti u četvrtom i osmom razredu osnovnog obrazovanja. Prvi put je u svijetu provedeno 1995. godine i od tada se realizira svake četiri godine.

Zbog loših rezultata u obrazovanju što je kontinuitet u toj zemlji jer su i prošle godine po Međunarodnom istraživanju procjena znanja i vještina (PISA) petnaestogodišnjaci iz BiH pokazali lošija znanja od vršnjaka iz zemalja regije, predstavnici nekoliko međunarodnih organizacija pozvali su na žurne reforme.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH, Izaslanstva Europske unije u BiH, OESS-a i UNICEF-a upozorili su na pogubne posljedice stanja u obrazovanju.

"Kao što su pokazali rezultati PISA istraživanja za 2018. godinu i danas potvrdili rezultati TIMSS istraživanja, BiH je zapala u krizu u učenju, a to bi, uz pandemiju, moglo dovesti do podrivanja desetljećima stjecanog pomaka i pogoršati već ukorijenjenu nejednakost", rekli su i pozvali na provođenje sveobuhvatnih obrazovnih reformi.

"Zato je sad neophodno da obrazovne vlasti u BiH žurno osmisle i provedu sveobuhvatne obrazovne reforme koje će se zasnivati na nalazima izvedenima iz rezultata velikih međunarodnih istraživanja, jer pružaju iscrpne podatke za donošenje utemeljenih strateških odluka", naveli su.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:45