Article_Top_970x250

Učenici i nastavnici u Austriji će se morati testirati barem jednom tjedno

koronavirus u svijetu

Učenici i nastavnici u Austriji će se morati testirati barem jednom tjedno

sij 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

Austrijske škole primit će pet milijuna kompleta za testiranje na koronavirus od 18. siječnja, priopćila je vlada u subotu, u okviru napora na suzbijanju širenja virusa čak i kada se učenici eventualno vrate u učionice.

Ministar obrazovanja Heinz Fassmann objavio je isporuku dobrovoljnih testova kroz koje će učenici i nastavnici prolaziti barem jednom tjedno.

- Testiranje je pravi odgovor na premoštavanje ovih teških mjeseci dok se cijepljenje ne kompletira – kazao je Fassmann.

Austrija je naredila većini svojih škola da se prebace na online nastavu  od 7. do 15. siječnja. Nejasno je kada će se škole ponovo otvoriti, kazao je Fassmann, iako je izrazio nadu da će se to dogoditi što je skorije mogiće.

Od roditelja mlađe djece tražit će se da testiraju svoju djecu u kućama, dok će stariji učenici biti testirani u školama.

Nastavnici bi tebali biti cijepljeni od kraja veljače, iako se od njih ne zahtijeva obavezno cijepljenje.

Austrija, zemlja s 8,9 milijuna stanovnika, u trećem je lockdownu, dok su samo prodavnice s osnovnim robama otvorene. Ta zemlja je izvijestila 379.071 zaraženih koronavirusom i 6.687 preminulih u pandemiji koja je izbila u prošloj godini, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba