StoryEditor
sveučilište u mostaru

Učenici Gimnazije Mostar posjetili Filozofski fakultet - predstavljen im je Studij novinarstva, Medijski i istraživački centar i SUM TV

Piše desk  /  03.03.2023., 11:04h

Učenici Gimnazije Mostar posjetili su Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, predstavljena im je praktična nastava na Studiju novinarstva te su se upoznali s radom Medijskog i istraživačkog centra i Televizije Sveučilišta u Mostaru (SUM TV).

Prodekan za znanost Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Marko Odak objasnio je mogućnosti studiranja na Fakultetu te je predstavio 17 studijskih skupina. „Neki se studiraju isključivo jednopredmetno, neki dvopredmetno, dok se određeni mogu studirati i jednopredmetno i dvopredmetno. Kada se uzmu u obzir sve kombinacije, na preddiplomskoj razini moguće je upisati 77 različitih studijskih skupina“, kazao je prodekan Odak. 

Učenici su i članovi novinarske sekcije i izborne nastave iz engleskog jezika te s profesorima vode i jedinstven projekt u ovom dijelu Europe - podcast Gymnasium u kojem predstavljaju bivše učenike Gimnazije Mostar. Kroz ovaj podcast profesori ih potiču na stvaranje vlastitih medijskih sadržaja jer se kako kažu kroz praksu najbolje uči. 

Pročelnik studija Novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a i voditelj SUM TV-a doc. dr. sc. Franjo Takač predstavio je novi plan i program Novinarstva koji se bazira na praksi te je objasnio kako dolazi do proizvodnje sadržaja na TV-u - od ideje do realizacije. 

Gimnazijalci su Fakultet posjetili u pratnji profesorica Blaženke Gardavski Jović, Dijane Jurčić i profesora Josipa Zelenike. 

Blaženka Gardavski Jović je istaknula kako je učenicima važno što su vidjeli na koji način se odvija praktični dio nastave posebno za one koje novinarstvo zanima kao profesija. „Naši članovi novinarske sekcije promiču medijsku pismenost tako što koristimo priliku za poučavanje o medijima, pratimo njihove interese i analiziramo sadržaje koje oni gledaju, slušaju i čitaju“, objasnila je Gardavski Jović.

Posjet je realiziran u sklopu manifestacije „Mjesec hrvatskoga jezika“, a učenici su imali priliku snimiti i emisiju na SUM TV-u.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:28