Article_Top_970x250

Učenica priznala da je lagala o obezglavljenom profesoru

francuska

Učenica priznala da je lagala o obezglavljenom profesoru

ožu 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Učenica škole u Francuskoj priznala je da je lagala i širila lažne dezinformacije o nastavniku Samuelu Patyju,koji je ubijen prošle godine. Patyju je napadač odsjekao glavu u listopadu nakon što je učenicima prikazao crtež Muhameda.

Djevojčica, čija je pritužba izazvala online kampanju protiv Patyja, priznala je sada da ona tada nije bila na školskom satu. Patiyjevo ubojstvo šokiralo je Francusku i dovelo do masovnog iskazivanja podrške na skupovima širom zemlje.

Ova trinaestogodišnja djevojčica prvobitno je rekla ocu da je Paty zatražio od učenika muslimana da napuste učionicu dok on drugoj djeci pokaže crteže o slobodi govora i bogohuljenju.

"Ona je lagala jer se osjećala zarobljenom zbog svojih prijatelja u razredu koji su od nje tražili da bude njihov glasnogovornik", rekao je njen odvjetnik Mbeko Tabula agenciji AFP.

Otac djevojčice podnio je prijavu protiv nastavnika i pokrenuo online kampanju mržnje zbog ovog incidenta. Tužiteljstvo je priopćilo da postoji izravna uzročna veza između kampanje huškanja na internetu protiv Patyja i njegovog ubojstva.

Počinitelj, devetnaestogodišnji Abdullakh Anzorov, ubijen je u sukobu s policijom odmah nakon napada. Djevojčica je optužena za klevetu, dok se njen otac i islamistički svećenik suočavaju s optužbama za sudioništvo u ubojstvu.

Predsjednik Emmanuel Macron kasnije je odlikovao obitelj nastavnika najvećim priznanjem, Legijom časti.

Slikovno prikazivanje Muhameda smatra se tabuom u islamu i vrlo je uvredljivo za muslimane.

To pitanje posebno je osjetljivo u Francuskoj nakon što je satirični magazin Charlie Hebdo objavio crteže i karikature Muhameda, podsjeća BBC. 

Dnevnik.ba