StoryEditor
objavio Saša Magazinović

Ubrzan proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH

Piše desk  /  02.10.2023., 12:52h

Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), objavio je na svom Twitter profilu kako bi legalizacija kanabisa u medicinske svrhe uskoro mogla zaživjeti u Bosni i Hercegovini, ukoliko ne bude osporavanja, uskoro će se naći na sjednici Vijeća Ministara.

- Kanabis - konoplja, njene smole i tinkture bi se po prijedlogu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH uskoro trebali drugačije tretirati - napisao je Magazinović.

Stroga kontrola

Podsjećamo, on je prvi u Bosni i Hercegovini pokrenuo priču oko legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

- Danas je zakonom sve to strogo zabranjeno za korištenje. Predloženom odlukom, kanabis se iz tabele zabranjenih supstanci prebacuje u tabelu supstanci čije korištenje je dozvoljeno pod strogom kontrolom, što je preduvjet za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Odluka je trenutno na eKonsultacijama gdje je možete i pogledati. Ukoliko ne bude osporavanja, uskoro će se naći na sjednici Vijeća Ministara.

Svijest o hitnosti

Zahvaljujem Agenciji za lijekove i medicinska sredstva koja svojim aktivnostima ubrzava proces i koja je već duže vrijeme iskren partner koji se zalaže za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe i ispunjavanje naših međunarodnih obaveza. Volio bih da, osim podrške, među političarima postoji svijest i o hitnosti i količini posla koji treba biti urađen.

Uskoro slijede nove aktivnosti. Korak po korak do cilja, da ljude kojima je potrebno liječe liječnici, a ne diler - napisao je.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:31