StoryEditor

Ubojstva u Readingu - teroristički čin?

Piše D  /  21.06.2020., 01:06h

Svjedoci su izjavili da je muškarac krenuo u divljački napad oko 18 sati po lokalnom vremenu, nasumično izbovši ljude koji su se okupili u parku Forbury Gardens u Readingu, gradu udaljenom oko 65 kilometara od Londona.

Policija je objavila da je uhitila 25-godišnjaka iz Readinga zbog sumnje u ubojstvo, dodajući da ne traže druge osumnjičene.

- Nema podataka koji bi upućivali na postojanje daljnje opasnosti za javnost, no pozivamo građane da ostanu na oprezu i prijave policiji bilo što sumnjivo, rekao je glavni istražitelj Ian Hunter.

Kazao je jutros i da se napad trenutno ne tretira kao teroristički čin, no i da policija po pitanju motivacije za zločin još ništa ne isključuje, pri čemu imaju podršku i kolega policajaca iz antiterorističke jedinice. Nešto iza podneva BBC je javio kako se ubojstva tretiraju kao "teroristički incident"

Svjedok Lawrence Wort izjavio je za BBC da je napadač iznenada krenuo prema grupi od oko osam do deset osoba i počeo ih ubadati. Pokušao je napasti i druge okupljene, no svi su počeli bježati s mjesta nesreće, pa je i napadač pobjegao iz parka.

Park u kojem se dogodio napad smješten je u povijesnom dijelu Readinga, a jučer navečer obično je pun ljudi koji ga koriste za sjedenje i druženje s prijateljima, posebice sada kada su zbog koronavirusa zatvoreni pubovi.

Napad u Readingu dogodio se na mjestu antirasističkog prosvjeda "Black Lives Matter", održanog ranije jučer, no policija tvrdi da ta dva događaja nisu povezana.

- Mogu potvrditi da incident nije povezan s prosvjedom. Napad se dogodio oko tri sata nakon završetka prosvjeda, izjavio je istražitelj Hunter.

Britanski premijer Boris Johnson poručio je putem Twittera da je u mislima sa svima koji su pogođeni "užasnim incidentom" jučer u Readingu, dodajući i da zahvaljuje hitnim službama koje su se našle na mjestu događaja.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Pritti Patel ranije je navela da je jako zabrinuta izvješćima o incidentu. Čelnik lokalnog gradskog vijeća  Readinga Jason Brock kazao je da policija ima posla s ozbiljnim incidentom te je pozvao ljude da se klone poprišta događaja u središtu grada.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:26