StoryEditor
Aleksa Mican

Ubojica koji je pobjegao iz zatvora u Zenici nije uhvaćen, policija imala krivu dojavu

Piše desk  /  15.09.2023., 09:32h

Aleksa Mican, dvostruki ubojica iz BiH, još uvijek je u bijegu. Informacija koju je policija imala protekle noći o mogućoj lokaciji odbjeglog zatvorenika pokazala se netočnom. Podsjetimo, Mican se nije vratio u zenički zatvor nakon što je pušten na dopust.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije Elvedin Fišek rekao je za Klix da je Mican još uvijek u bijegu, odnosno da nije pronađen nakon sinoćnje informacije o mogućoj lokaciji na kojoj se nalazi.

"Policijske snage su na terenu i angažirane su na intenzivnom traganju za Micanom", kazao je.

Provjerava se kako je došlo do toga da dvostruki ubojica ostvari pravo na dopust

Rusmir Isak, šef Kazneno-popravnog zavoda Zenica, za Klix.ba je kazao da je Mican još 2021. godine ostvario prava na dopuste i da je već bio na dopustu kad je on bio imenovan za direktora.

"Dao sam nalog zapovjedniku i drugima da sudjeluju u istražnim radnjama unutar zatvora kako bi se provjerilo kako je došlo do toga da ostvari pravo dopusta", kazao je Isak.

Redžo Kahrić, sada već bivši direktor KPZ-a Zenica, pustio je Micana na dopust, a trenutno nije poznato je li ovo prvi put da je ovaj zatvorenik bio pušten van prostorija zeničkog zatvora.

Ubio dvije osobe, ukrao pet laptopa

Mican je 2004. godine ubio Senada Lepiricu i Adema Ćatića, radnike firme IT Computers, u stanu koji je unajmio u naselju Mojmilo, a zatim je ukrao pet laptopa. U radnike je ispalio 12 metaka.

Osuđen je na 25 godina zatvora, a do sada je odslužio 19 godina. Protiv Micana je od 2000. godine podneseno 30 prijava zbog više kaznenih djela. Za njim su raspisane i dvije tjeralice. Jednu je raspisao Općinski sud u Sarajevu 2002., a drugu Općinski sud u Zenici 2004. godine.

Aleksa Mican, čije je pravo ime Anis Kundalić, koristio je brojna imena tijekom svojih prevara i drugih kriminalnih radnji.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:48