StoryEditor

Ubio trudnu djevojku? Ćaleta je u pritvoru, branio se šutnjom

Piše D  /  07.07.2019., 02:07h

Branimir Ćaleta, 35-godišnji konobar iz Vinovca u općini Marina punih je šest godina mirno živio i sezonski radio u Hrvatskoj iako je još u listopadu 2013. godine ukrajinski Interpol za njim izdao međunarodnu tjeralicu zbog optužbe za ubojstvo s predumišljajem njegove tadašnje djevojke Anne Kitaeve, 36-godišnje menadžerice u osiguravajućem društvu iz Dnjepropetrovska, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je Kitaeva ubijena, Ćaleta je pobjegao iz Ukrajine preko Slovačke, čije državljanstvo ima, u Hrvatsku. Zamjenica ŽDO-a Split Marina Matušan koja je još tada dobila informaciju o slučaju pripremala je spis i čekala je što će odlučiti ukrajinske vlasti o eventualnom ustupanju kaznenog progona Hrvatskoj obzirom da Ukrajina nije članica Europske unije i nije se mogao primijeniti europski uhidbeni nalog, prenosi 24sata.hr.

Tada je 1. srpnja iz Ukrajine stigla zamolnica za preuzimanje kaznenog progona protiv Ćalete zbog kaznenog djela namjernog ubojstva po ukrajinskom zakonu i ŽDO je izdao nalog policiji da ga uhite što su oni i učinili u petak 5. srpnja u jutarnjim satima na Rabu gdje je on radio kao konobar u jednom ugostiteljskom objektu.

Nakon uhićenja prebačen je u Split gdje je na ŽDO-u ispitan i pročitana su mu njegova prava i ono za što se optužuje. Branio se, doznajemo, šutnjom, a istražni sudac odredio mu je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Protiv Ćalete je otvorena istraga zbog teškog ubojstva odnosno ubojstva svoje tadašnje djevojke posebno ranjive zbog njene trudnoće na okrutan ni podmukao način. Prijeti mu do 40 godina zatvora.

Njegova djevojka, Anna Kitaeva bila je u sedmom mjesecu trudnoće kada je mrtva nađena zamotana u plahtu ispod kreveta u hostelskoj sobi koju je koristio Ćaleta u središtu grada Dnjepropetrovska. Udarena je nekim tupim predmetom po glavi. Ćaleta je večer prije viđen s njom u društvu, a iz hostela je otišao odmah sljedeći dan te se vratio u Hrvatsku. Bila je trudna s drugim muškarcem.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:55