StoryEditor

Ubio susjeda zbog vode

Piše D  /  11.04.2018., 11:04h

Starac se uspio spasiti tako što je pobjegao u kuću, ali je ostao bez sina jedinca, kojeg je, po riječima mještana, Ilija ubio ni manje ni više nego - zbog vode!

Pokojnog muškarca, koji nije oženjen, svi u selu opisuju sa dvije riječi - kao heroja i junaka. "On je naš heroj! Za njega znaju svi koji su gledali TV ili čitali novine. To je jedan veliki borac, koji je živio od stočarstva, desetine goveda je držao i oca starog hranio", rekli su mještani za Nezavisne. 

Planinsko selo, do kojeg se stiže lošim makadamskim putem, zavijeno je u crno. U tek četiri kuće ponetko živi, a nekad se iznad svakog krova izvijao dim. Sada ih je malo, ali...

"Problema nam ne nedostaje. Ilija je sebi dao za pravo da odvrće i zavrće vodu sa seoskog vodovoda. To je Vasilja pogađalo, jer blago (goveda) žeđ ne može trpjeti. Voda mu je glave došla. Nema što drugo biti", pričaju mještani. 

Dodaju da je, osim toga, Ilija ranije tužio Vasilja za neku šumu, te ističu da je netrpeljivost između njih godinama tinjala, a buknula je prije nekoliko dana.

Vasilj je, kako je potvrđeno, osumnjičen da je 5. travnja kamenom razbio staklo na Ilijinom micubiši pajeru, a zatim mu zapalio sijeno. Vasilj je tada uhićen. Mještani taj njegov postupak ne pravdaju, ali ističu da nitko nema pravo nekoga ubiti, ma koji razlog bio.

Pogrebno vozilo, policija naoružana dugim cijevima, ali i tužitelj, jučer su bili na mjestu zločina. Satima su prikupljali dokaze, a izjava nije bilo. Seljani kažu da malo o ubojstvu znaju, osim što su čuli da je tijekom krvavog pira Ilija, blizu svoje kuće, ubio Vasilja, te ga jednim metkom i "ovjerio", a pritom je ubio i njegove dvije krave.

Zatim je, pretpostavlja se, otišao do Vasiljeve kuće, te mu zapucao u oca, ali se Nedeljko uspio sakriti i spasiti. Milić se, kako se spekulira, zatim sam prijavio policiji. U selu se doznaje da Ilija živi sa suprugom, ali da ima i kćerku i sinove.

"Vasilj je bio mučenik. Jednu šaku nema, izgubio ju je u nekoj eksploziji. Usprkos tome nikad se predao nije. Konja i više od 30 goveda je imao. Jesenas je 16 goveda prodao", kroz suze priča jedna mještanka.

Njezin suprug kaže da je jučer ujutro, nakon pucnjave koja se čula oko 9.20, pa onda i pola sata kasnije, dva puta pokušao na telefon nazvati Vasilja, ali odgovora nije bilo. Nazvao je zatim policiju, ali je policija za zločin već bila čula.

Prije svega pet mjeseci Vasilj je svoju dušu otvorio novinarima, te rekao da mu samoća najteže pada. Rekao je da nema te ljubavi zbog koje bi djevojka iz grada došla živjeti tamo gdje je on odrastao.

"Ustajem u pet sati, popijem čaj, pa čim se malo razdani izlazim nahraniti stoku. Napoistroše. Da mi nije mobilnog telefona i interneta, ne bih niti znao što se događa u svijetu", ispričao je tada Vasilj.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 12:36