StoryEditor
Abdul Vali Momand

Ubijen vođa pakistanskih talibana, SAD za informacije o njemu nudio 3 milijuna dolara

Piše hina  /  08.08.2022., 13:10h

Jedan od glavnih zapovjednika pakistanskih talibana, koji je stajao iza nekih od najsmrtonosnijih napada proteklih godina, ubijen je u bombaškom napadu u Afganistanu, čime je zadan velik udarac islamističkim militantima.

Abdul Vali Momand, također poznat pod pseudonimom Omar Halid Horasani, nalazio se na tjeralici američkog State Departmenta i ponuđena je nagrada do 3 milijuna dolara za informaciju o tome gdje se nalazi.

Ubijen je u svojem vozilu u bombaškom napadu uz cestu u afganistanskoj pokrajini Paktika, na granici s Pakistanom.

Ubijena još dva zapovjednika

Pakistanski talibani danas su potvrdili smrt i rekli da će skupina uskoro izdati duže priopćenje o ubojstvu.

Najmanje još dva zapovjednika također su ubijena u jučerašnjem bombaškom napadu, tjedan dana nakon što je u napadu američke bespilotne letjelice na Kabul ubijen vođa Al Qaide Ajman al-Zavahiri.

Smatra se da je Horasani bio blizak vođi osnivača Al Qaide Osami bin Ladenu i al-Zavahiriju, ali još se ne zna postoji li veza između napada dronom i bombaškog napada.

Osnovao vlastitu skupinu, izvodili bombaške napade

Horasani se u jednom trenutku odvojio od Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), krovne organizacije za nekoliko islamističkih skupina, i osnovao vlastitu skupinu Džamat ul Arar.

Njegova skupina izvela je neke od najsmrtonosnijih napada u Pakistanu, uključujući bombaški napad u istočnom gradu Lahoreu 2016., u kojem je ubijeno najmanje 75 ljudi iz manjinske kršćanske zajednice na Uskrs.

Horasani je kasnije raspustio Džamat ul Arar i ponovno se pridružio TTP-u u nastojanju da se ponovno ujedini nekoliko otuđenih skupina.

Američki State Department opisao ga je kao bivšeg novinara i pjesnika koji je studirao u nekoliko medresa u Pakistanu.

Zadnja dva mjeseca između Islamabada i TTP-a vlada krhko primirje dok se vode mirovni pregovori u kojima posreduje mreža Hakani, frakcija afganistanskih talibana.

TTP je ubio blizu 80.000 Pakistanaca u gotovo dva desetljeća nasilja.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:18