Article_Top_970x250

Ubijen sin bivšeg njemačkog predsjednika zbog osvete za žrtve Vijetnamskog rata

Fritz von Weizsaecker

Ubijen sin bivšeg njemačkog predsjednika zbog osvete za žrtve Vijetnamskog rata

stu 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Osoba koja je jučer u Berlinu usmrtila Fritza von Weizsaeckera, sina bivšeg njemačkog predsjednika Richarda von Weizsaeckera, psihički je bolesna i pati od manije proganjanja, a njemački mediji danas su javili da je ubojstvo osveta za navodnu umiješanost obitelji von Weizsaecker u Vijetnamski rat.

"Počinitelj je svoje djelo obrazložio činjenicom da je otac ubijenog, bivši njemački predsjednik Richard von Weizsaecker, u šezdesetima bio direktor kemijskog koncerna Boehringer Ingelheim i time odgovoran za to što je ova tvrtka SAD-u prodavala bojne otrove koji su upotrebljavani u Vijetnamskom ratu", javlja Spiegel Online.

S obzirom na to da Richard von Weizsaecker više nije živ, kao žrtva je izabran njegov sin, liječnik Fritz, objasnio je 57-godišnji počinitelj.

Nakon ispitivanja muškarac iz savezne pokrajine Porajnje-Falačka je upućen u zatvorenu psihijatrijsku kliniku. On je objasnio kako je preko interneta saznao za predavanje šefa internističkog odjela Fritza von Weizsaeckera u berlinskoj klinici Schlosspark na temu masne jetre te je nakon toga kupio nož, sjeo u vlak i uputio se u Berlin gdje je tijekom predavanja pred oko petnaestak gledatelja napao von Weizsaeckera te ga usmrtio ubodima u vrat.

Tom prilikom je teže ozlijeđen i jedan policajac koji se slučajno našao u publici i koji je pokušao spriječiti napadača. Sućut obitelji ubijenog von Weizsaeckera uputili su predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Richard von Weizsaecker spada među najomiljenije njemačke poslijeratne političare, između ostalog i zbog svog zalaganja za njemačko suočavanje s prošlošću. Funkciju predsjednika Njemačke obnašao je od 1984. do 1994. godine. Prije toga je bio gradonačelnik Zapadnog Berlina.

Dnevnik.ba

Tagovi: