StoryEditor

Ubijen prosvjednik u Minneapolisu, pozvana Nacionalna garda

Piše D  /  29.05.2020., 07:05h

Dok prosvjedi u Minneapolisu još traju, šef policije John Elder je na konferenciji za medije rekao da je tijekom sukoba poginula jedna osoba. Rekao je da je policiji žao zbog incidenta i priznao da ima i udjela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Jacob Frey ranije je zatražio od guvernera države Minnesota da pošalje vojne trupe - Nacionalnu gardu.

Prosvjedi koji su počeli u srijedu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Georgea Floyda, snimljenog kako se guši dok mu tijekom uhićenja policajac koljenima pritišće vrat gotovo osam minuta. Na snimci se čuje kako Floyd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može disati i prestaje govoriti i pomjerati se.

Gradonačelnik je zamolio za mir i napisao na Twitteru "Molim te Minneapolise, ne možemo dozvoliti da jedna tragedija donese druge tragedije".

Prosvjedi su se proširili i na druge američke gradove. U Kaliforniji stotine ljudi prosvjeduju zbog Floydove smrti i blokirana je autocesta, u Los Angelesu su razbijali prozore policijskih vozila. Policija u Memphisu je blokirala glavnu cestu kada se rasno mješovita skupina prosvjednika okupila ispred policijske postaje. Situacija se zaoštrila ispred barikada prosvjednika.

Vatrogasci u Minneapolisu pod napadom prosvjednika gase 30 požara podmetnutih tijekom prosvjeda, a mnoga vatrogasna vozila su oštećena kamenjem. Nitko nije ozlijeđen u požarima.

Izlozi su porazbijani na trgovinama u tržnom centru, prozori jedne škole i poduzeća, a šteta je vidljiva u više blokova. Jedan restoran brze hrane je toliko razoren da je neprepoznatljiv. U nekim radnjama police su srušene i sve je razbacano ili pokradeno.

Prosvjednici su u srijedu popodne počeli okupljati se blizu policijske postaje u južnom dijelu grada gdje je 46-godišnji Floyd umro u ponedjeljak nakon što ga je policija uhitila ispred trgovina poslije dojave da je platio falsificiranom novčanicom.

Ured američkog državnog tužitelja i FBI u Minneapolisu priopćili su da vrše veliku istragu Floydove smrti i da im je taj slučaj prioritet. Predsjednik Donald Trump je u srijedu na Twitteru napisao da je zatražio da se istraga ubrza. FBI je već ranije objavio da će istražiti jesu li Floydova građanska prava prekršena.

Policajac koji je klečao na Floydu i još troje su u utorak otpušteni, a gradonačelnik je u srijedu zatražio kazneni postupak protiv njih.

Gradonačelnik je pozvao guvernera Minnesote Tima Walza da aktivira Nacionalnu gardu. Guverner je u srijedu u Twitter poruci pozvao na mir i rekao da nasilje predstavlja "izuzetno opasnu situaciju" i pozvao ljude da se raziđu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:07