StoryEditor

UBIJEN NOVINAR: Istraživao je kriminal u Slovačkoj i platio glavom

Piše D  /  27.02.2018., 08:02h

Novinar je ubijen vjerojatno je zbog svojeg posla, objavila je slovačka policija. 

Kučiak je pisao za portal Aktuality.sk o prijevarama u koje su često bili upleteni poslovni ljudi povezani s vladajućom strankom i drugim političarima. 

Izdavač portala Axel Springer osudio je ubojstvo svojeg novinara, a slovački čelnici obećali su da će odgovorne privesti pravdi. Na osnovi dostupnih informacija čini se najvjerojatnije da je motiv povezan s istraživačkim radom novinara, rekao je glavni ravnatelj slovačke policije Tibor Gašpar u izjavi za novinare.

Kučiakova posljednja priča objavljena 9. veljače bavila se sumnjivim transakcijama tvrtki povezanih s poslovnim čovjekom Marianom Kočnerom, a odnosile su se na luksuzni stambeni kompleks u Bratislavi koji se prošle godine našao u središtu političkog skandala. Kočner jučer nije bio dostupan za komentar.

Moramo pronaći one koji su to učinili što je moguće prije i osigurati sigurnost svih novinara, koristeći sva sredstva s kojima raspolažemo, priopćio je predsjednik Andrej Kiska.

Premijer Robert Fico sazvao je izvanredni sastanak s ministrom unutarnjih poslova Kalinakom, glavnim državnim odvjetnikom, glavnim ravnateljem policije i ravnateljem obavještajne službe. Ako se dokaže da je ubojstvo istraživačkog novinara povezano s njegovim poslom, to bi bio nezapamćen napad na slobodu govora i demokracije u Slovačkoj, priopćio je Fico.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 02:47