StoryEditor
rat u ukrajini

Ubijen je već treći Putinov general, izvori kažu da to pokazuje razmjere beznađa u ruskoj vojsci: "Čim oni dolaze na prve crte..."

Piše desk  /  12.03.2022., 19:14h
Treći ruski general ubijen je u Ukrajini, otkrili su u petak zapadni dužnosnici. Ukrajinske oružane snage prioćile su kako je ruski general Andrej Kolesnikov, zapovjednik Istočne vojne oblasti posljednji poginuli visokopozicionirani ruski časnik otkako su ruske trupe napale Ukrajinu.

Ove vijesti dolaze nakon ubojstava generala Vitalija Gerasimova i generala Andreja Suhovetskog. Sve su to snažni udarci ruskoj vojsci koja je, prema svemu sudeći, ostala iznenađena razinom ukrajinskog otpora i obrambenog taktikom Zelenskog kazali su izvori za medijsku agenciju PA.

Od 20 generala 3 su već ubijena

Smatra se da oko 20 ruskih generala sudjeluje u invaziji, a neki od ubijenih su se dobrovoljno javili za odlazak na prve crte bojišta. "Tako nešto biste očekivali vidjeti u trenutku kada vojnici ne mogu samostalno donositi odluke i nisu svjesni situacije ili se boje krenuti naprijed, u tom trenutku više viših časnika dolazi naprijed kako bi vodili s fronta", kazao je jedan dužnosnik, prenosi Net.hr.

Među Putinovim trupama navodno pada moral dijelom zbog hladnog vremena, s temperaturama koje su pale na oko minus devet. Nekim jedinicama također ponestaje zaliha hrane, goriva i streljiva, budući da su na terenu već više od dva tjedna, piše Independent.

No, brojni analitičari ističu kako bi čitava ova situacija unutar ruske vojske mogla dovesti do još veće humanitarne katastrofe - nema nikakvih naznaka da će Putin odustati od napada ili priznati poraz. Upravo suprotno, procjene govore kako će krenuti u ulično ratovanje i pojačati bombardiranje gradova.

Grupiranje i resetiranje ruske vojske

Prema posljednjim procjenama britanskog ministarstva obrane ruske snage se pokušavaju "resetirati" prije novih napada, koji će uključivati i napad na Kijev. Također, u subotu su Britanci, pozivajući se na obavještajne podatke, objavili kako se ruski konvoj razdvojio te će vjerojatno služiti za potporu ruskom napadu na Kijev i ostale gradove. Kolona tenkova i drugih oklopnih vozila tako se raspršila diljem bojišta.

Smrt generala Kolesnikova znači da je u dva tjedna ubijeno isto toliko ruskih generala koliko i tijekom cijelog rata u Siriji, gdje je Putin pomogao režimu Bašara al Asada. Ukrajinci kažu kako je Rusija u Ukrajini izgubila 12.000 vojnika, 80 helikoptera, 1036 oružanih vozila... Rusko ministarstvo o ovim se tvrdnjama nije očitovalo.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 11:47