StoryEditor

U ŽZH ukupno tri slučaja koronavirusa, primjetna zlouporaba dozvola za kretanje

Piše D  /  25.03.2020., 03:03h

- Za sada imamo ukupno tri pozitivne osobe na koronavirus, dva testa bila su negativna, ali su te osobe i dalje u samoizolaciji. Danas smo testirali četiri osobe, popodne bi trebali biti gotovi nalazi - kazao je na konferenciji za novinare županijski ministar zdravstva i socijalne skrbi Tomislav Pejić.

Dodao je da je uvidom u njemačko i hrvatsko javno zdravstvo utvrđeno da su dvije osobe u tim državama, koje su bile u kontaktu s provozaraženom iz Širokog Brijega, sada u samoizolaciji te da za sada nemaju simptome infekcije koronavirusom.

Rečeno je i kako Dom zdravlja te MUP rade detaljan popis svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

- Imat ćemo otprilike popodne oko tisuću ljudi koji će biti u samoizolaciji - kazao je Pejić.

On je apelirao na građane da mjerodavnim prijave ako imaju saznanja o osobama koje su bile u kontaktu s oboljelima iz Širokog Brijega.

Predsjednik županijske vlade Zdenko Ćosić poručio je kako se već danas "svi trebamo ponašati kao da već imamo koronavirus, ako želimo spriječiti njegovo širenje".

- Pronađen je prostor u Širokom Brijegu za zaražene osobe kojima neće trebati liječenje, a opremanje tog prostora je u tijeku - dodao je Ćosić.

Vezano za zabranu kretanja u noćnim satima, Ćosić je kazao kako se većina građana pridržava propisanih mjera, iako je primjetna zlouporaba dozvola za kretanje na području ZHŽ-a.

- Ta dozvola služi isključivo za otići s posla doma, ne može biti alibi za druženje u nekim lokalnim gostionicama ili lovačkim društvima. Od danas će MUP prekršitelje mjera kažnjavati i javno objaviti njihova imena - kazao je Ćosić.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ-a Drago Martinović pozvao je medije da ne šire lažne vijesti, istaknuvši kako će svim medijima biti dostupan te će im proslijediti nove informacije o širenju koronavirusa na prostoru ZHŽ-a čim ih bude imao, piše FENA.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:35