StoryEditor
bizarno

U ZOO vrtu na Vojvodini leopard usmrtio ženku a zmija majmuna

Piše Hina  /  14.12.2022., 12:46h

U dva bizarna incidenta Zoološki vrt na Paliću pokraj Subotice na sjeveru Vojvodine ostao je bez dvije dragocjene životinje – perzijske leopardice i majmunice tamarinke koje su usmrtili također stanari toga životinjskog prebivališta, objavila je u srijedu Radio televizija Vojvodine (RTV).

Leopardicu Miciku usmrtio je njezin mužjak Simba, a majmunica je stradala od pitona koji je uspio pobjeći iz terarijuma.

„Timaritelj i veterinar su gotovo tri mjeseca pratili ponašanje ova dva leoparda. Nisu pokazivali znake agresije, ali kao što u prirodi to i biva, mužjak je prilikom parenja najprije ozlijedio, a zatim, vjerojatno ponijet instinktom, i usmrtio ženku. Sve se dogodilo vrlo brzo“, izjavila je za RTV direktorica ZOO vrta na Paliću Sonja Mandić.

U drugom incidentu, mrežasti piton dug oko metar i pol vješto je svladao brave, pobjegao iz terarijuma i pronašao put do kaveza u kojoj je bila tamarinka, vrsta malog majmuna, težine između 350 i 400 grama.

„Mi smo ga vrlo brzo stavili pod kontrolu. Osoblje ga je uhvatilo i smjestilo u drugi terarijum. Nažalost, to je bilo prekasno za majmunicu“, navela je direktorica.

Tako je ZOO vrt na Paliću, kako prenosi RTV, usprkos revnosnoj brizi o dobrobiti životinja i sigurnosti posjetitelja, zbog nesvakidašnje vještine pitona ostao bez majmunice.

„A umjesto da dobije mladunče, ZOO vrt je izgubio i ženku leoparda. Njezino tijelo je poslano na obdukciju u Veterinarski institut u Beogradu, a Simba je u volijeri ZOO vrta ponovno - ostao sam“, izvijestio je RTV.

Zoološki vrt Palić osnovan je 1950. godine. Raspolaže s više od 150 životinjskih vrsta koje su smještene u pedesetak volijera i objekata, dok se u Prihvatilištu za životinje nalazi preko 800 jedinki.

Dnevnik.ba

25. ožujak 2023 21:56