Article_Top_970x250

U zonama sukoba u 2018. godini rođeno 29 milijuna beba

unicef

U zonama sukoba u 2018. godini rođeno 29 milijuna beba

ruj 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na globalnom planu, najmanje svako peto dijete živi u krajnje opasnom i stresnom okruženju.

Više od 29 milijuna beba rođeno je u zonama sukoba u 2018. godini, priopćio je UNICEF u petak.

Na globalnom planu, najmanje svako peto dijete živi u krajnje opasnom i stresnom okruženju, u zemljama kao što su Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Jemen, navodi organizacija za djecu.

- Milijunima obitelji nedostaje pristup hrani, pitkoj vodi, sanitarijama, i sigurno i zdravo okruženje kako bi se razvijale i zaštitile - navodi u priopćenju za javnost izvršna čelnica UNICEF-a Henrietta Fore.

- Pored činjenice što žive u trenutnoj prijetnji od očigledne opasnosti, dugotrajne posljedice na početku njihovih života potencijalno su katastrofalne - navodi Fore.

Dugo izlaganje ponavljanim traumatičnim iskustvima može utjecati na učenje i ponašanje djece i njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Službenik UNIICEF-a u Jemenu izjavio je da su djeca "tako pothranjena i traumatizirana da se emotivno distanciraju od svijeta i ljudi oko njih, čineći nemogućim njihovu interakciju s obitelji".

Organizacija je priopćila da roditelji u zonama sukoba "očajnički trebaju veću pomoć da se nose s razaranjima s kojima se suočavaju", prenosi dpa.

Dnevnik.ba

Tagovi: