Article_Top_970x250

U ZHŽ-u nema novozaraženih, u samoizolaciji 968 osoba

stožer

U ZHŽ-u nema novozaraženih, u samoizolaciji 968 osoba

tra 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Po riječima ministra zdravstva ZHŽ-a Tomislava Pejića, u toj županiji su aktivna tri žarišta kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

Stožer civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) izvijestio je kako do danas u 13 sati nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom u toj županiji.

- Prema zadnjim ažuriranim podacima u toj županiji ukupno su 32 osobe pozitivne na koronavirus. U Širokom Brijegu 23, u Grudama pet i u Posušju četiri. Ukupno se u samoizolaciji nalazi 968 osoba, 154 osobe u Grudama, 184 u Ljubuškom, 311 osoba u Posušju i 319 u Širokom Brijegu - kazali su iz Stožera na konferenciji za novinare. 

Prosjek oboljelih osoba je 53 godine, a 53 posto zaraženih su žene. Četiri osobe imaju manje od 24 godine, 16 osoba je između 25 i 65, a njih deset starije je od 65 godina. U toj županiji zabilježena su i dva smrtna slučaja uzrokovana virusom covid-19, prenosi Fena.

- Što se tiče zaraženog policajca koji je bio povezan s klasterom u Čitluku, on je dobro i već se osam dana nalazi u samoizolaciji - izjavio je novinarima ministar MUP-a ZHŽ-a David Grbavac.

Po riječima ministra zdravstva ZHŽ-a Tomislava Pejića, u toj županiji su aktivna tri žarišta kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

- Riječ je o Grudama, mjestu Jare (Široki Brijeg), dok je treći izravno povezan s Čitlukom - kazao je ministar Pejić i dodao kako su uzeti svi primarni i sekundarni kontakti svih inficiranih.

On se osvrnuo i na zaštitne maske istaknuvši da ako se one pravilno koriste mogu nezaražene zaštititi od mehaničkog prenosa.

- Kinezi su nosili maske i imaju znatno manju smrtnost - ustvrdio je Pejić.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ-a Drago Martinović kazao je kako su u lokalnim samoupravama te županije spremna četiri izolatorija, a dva od njih će već sutra biti potpuno spremna za prijem bolesnika kojima je potreban smještaj. Riječ je o sportskim dvoranama u gradovima Širokom Brijegu i Ljubuškom, odnosno u općinama Posušje i Grude.

Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić na konferenciji je najavio formiranje ekspertnog tima za pomoć gospodarstvenicima u Županiji.

- Predložit će se mjere za pomoć, za rasterećenje našeg gospodarstva, onoliko koliko je to u proračunskim okvirima, a moramo vidjeti i kakve je mjere pripremila federalna vlada jer se to izravno odnosi i na nas - rekao je Ćosić i dodao da je svima cilj da posljedice koje će se osjetiti budu podnošljive.

Članovi Stožera podsjetili su kako je trgovinama u ZHŽ- produženo radno vrijeme i to radnim danima do 18 sati, subotom do 13 sati, a nedjeljom je zabranjen rad svim trgovinama, osim ljekarnama i pekarnicama do 12 sati.

Dnevnik.ba

Tagovi: