StoryEditor
najava

U Žepču sutra počinje 8. Gospodarski forum posvećen drvopreradi

Piše desk  /  14.10.2021., 21:38h
U Žepču će sutra.15. listopada, početi 8. Gospodarski forum i to pod sloganom "Wood is good", a koji će okupiti 100 sudionika iz privatnog i javnog sektora iz drvoprerade, priopćili su organizatori. Pokrovitelj je Općina Žepče.

Partneri ovog foruma su Grad Široki Brijeg, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Ustanova za stručno obrazovanje odraslih WMT iz Banje Luke, Centar kompetencija Vukovarsko- srijemske županije.

Medijski partneri su Federalna televizija, RTV Herceg Bosna, Klix.ba i Radio Žepče.

U okviru dvije panel diskusije koja su posvećena temama "Tradicionalne industrije i digitalno doba - primjer drvoprerade" i "Što nam nosi umrežavanje" predstavit će se kompanije Aurora plus iz Teslića s konceptom "Strong as wood" fitnes opreme na bazi drveta, Vedran Miletić iz Barrell Landa kao inovativnog turističkog koncepta na Blidinju, arhitekta iz Sarajeva i suosnivač i suvlasnik arhitektonskog biroa Normal arhitektura Emir Sarajlić, koji je osmislio drveni bicikl nazvan Tochak.

Na temu inovativnosti govorit će predstavnici, kako je navedeno, renomirane kompanije Šiška iz Hrvatske i "Prlić" iz Žepča, jedine kompanije u Bosni i Hercegovini koja se bavi izradom hrastovih dužica za bačve.

Prezentaciju rada u području istraživanja i inovacija u sektoru drvoprerade imat će, kako je istaknuto, Ustanova za stručno obrazovanje odraslih iz Banja Luke i Razvojna agencija Gradiška koju je osnovao Centar za istraživanje i razvoj drvoprerađivačke industrije Grada Gradiške.

O umrežavanju kao, kako je saopćeno, šansi za brže rješavanje prepreka u poslovanju govorit će predstavnici Europske mreže regija za održivo korištenje šumske sirovine Rosewood 4.0., Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine - Asocijacije drvne industrije i šumarstva, Drvnog klastera Hercegovina, Unije poslodavaca Crne Gore i Federalnog ministarstva obrta, razvoja i poduzetništva.

Ovogodišnji, 8. Gospodarski forum, kako je istaknuto, potvrđuje da je sektor drvoprerade okosnica razvoja prerađivačke industrije u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

"Drvna industrija je važan segment privrede, a svoj razvoj zasniva na korištenju domaćih prirodnih resursa i tradicionalno je izvozno usmjerena. Najznačajniji parametri njenog značaja za ekonomiju Bosne i Hercegovine ogledaju se u domaćoj sirovini, pa pored ekonomskog ima i veliki lokalni, odnosno regionalni i socijalni značaj koji se ogleda u zapošljavanju i zadržavanju stanovništva u malim sredinama", napomenuli su organizatori.

Ukazano je da ekološki prihvatljiva ima, kako je naglašeno, izvozni potencijal i privredna je grana koja bilježi visok suficit.

S ovog foruma Općine Žepče bit će upućeni, kako je saopćeno, zaključci prema mjerodavnim institucijama na nivou kantona, entiteta i Bosne i Hercegovine, a koji se odnose na sljedeće:

"Sektor drvoprerade kao tradicionalna grana industrije mora pratiti najnovije trendove u digitalizaciji kako bi osigurala optimalan nivo konkurentnosti kako na domaćem tako i na ino tržištu;

Inovacije, posebno one koje imaju najveći stupanj primjenjivosti u gospodarstvu, jedan su od glavnih elementa razvoja moderne privrede te je potrebno uložiti dodatne napore, a domaća i donatorska sredstva usmjeravati ka novim istraživanjima u cilju postizanja optimalne konkurentnosti;

Sektorsko i međusektorsko povezivanje nužno je, kako za podizanje konkurentnosti drvoprerađivača, tako i za cjelokupnu ekonomiju u suvremenim izazovima globalne ekonomije;

Umrežavanje je pokretačka snaga promjena u gospodarstvu i te je nužan element razvoja i unaprjeđenja stanja u privredi".

Slogan 8. Gospodarskog foruma "Wood is good", kako je obrazloženo, usmjerava na dobrobiti koje društvo ima od drveta i pažnju koju mu treba posvetiti kao sirovini i finalnom proizvodu.

"Potencijal drveta je ogroman i shodno tome trebamo ga koristiti odgovorno", poruka je organizatora.

Održat će se prvi transnacionalni B2B susreti drvoprerađivača iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Sudjelovanje je potvrdilo više od 20 drvoprerađivačkih kompanija iz regije - od malih zanatskih radnji do velikih firmi s više od 800 radnika, koje će u Žepču razmijeniti iskustva i istražiti nove mogućnosti za suradnju i unaprjeđenje poslovanja.

B2B susret je, kako je navedeno, jedna od ključnih aktivnosti projekta centrikomNET - Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža koji je usmjeren na razvoj i unaprjeđenje inovativnih modela za povećanje konkurentnosti poduzetnika. Projekt implementiraju vodeći partner Općina Stari Jankovci s Općinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepča, Unijom poslodavaca Crne Gore i Centrom kompetencija za istraživanje i razvoj.

Projekt je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje Iterreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020., a sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II, priopćili su Općine Žepče.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 19:00