StoryEditor

U zeničkoj bolnici petero oboljelih od bruceloze

Piše D  /  15.02.2019., 07:02h

Stariji pacijenti

Ovu informaciju potvrdio nam je načelnik Odjela za infektivne bolesti Ednan Drljević, kazavši da se radi o starijim pacijentima, piše Avaz.ba

- Točno je da imamo pacijente oboljele od bruceloze, ali takve slučajeve imamo cijele godine. Trenutno ih je hospitalizirano pet na našem odjelu i oni su s područja Zeničko-dobojske županije- ističe Drljević.

Ističe da često liječe i pacijente oboljele od bruceloze s područja Srednjobosanske županije, a da im se posljednji pacijent sa simptomima bruceloze javio prekjučer.

- Radi se o pacijentu iz Olova, koji ima simptome slične brucelozi. Osobnoam izvadio njegove nalaze koji su poslani na provjeru, odnosno na potvrđivanje da se radi o brucelozi - kaže on.

Najčešći uzrok obolijevanja pacijenata, prema Drljevićevim riječima, jeste kontakt sa zaraženom stokom.

- Najčešće su to osobe koje se brinu u stoci. Ali, nedavno smo imali slučaj da je kod pacijenta potvrđena bruceloza, a on je tvrdio da nije bio u kontaktu sa stokom. Ljudi kriju te informacije, ali to potvrdimo nalazima krvi - ističe Drljević.

Bez komplikacija

Na kraju napominje da nisu imali slučajeve komplikacija bruceloze s tragičnim ishodom, kao ni pacijente među kojima su djeca.

Koji su simptomi  

U kliničkoj slici razlikuju se dva oblika bruceloze - blagi koji je po simptomima sličan gripi i malteška groznica s karakterističnim temperaturama koje su niske ujutro, a visoke navečer.

Bolest se očituje izrazitom slabošću, bolovima u zglobovima, mišićima i kostima, znojenjem, glavoboljom, gubitkom apetita i gubitkom težine.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 02:21