StoryEditor

U Zenici oko 500 učenika manje nego prošle godine

Piše D  /  02.08.2019., 09:08h

Predstojeća školska godina i u ZDŽ-u počet će s manje upisanih učenika u osnovne i srednje škole. U Zenici će najesen biti najviše, a u Usori najmanje prvašića. U prve razrede u svim srednjim školama u ZDŽ-u krenut će 3.000 učenika. Bivši osnovci najviše su interesa pokazali za medicinsku i elektrostruku. U nadležnom županijskom ministarstvu u tijeku su aktivnosti na pripremama za početak školske 2019/2020. godine. Konstatiraju da se nastavlja trend smanjenja broja učenika, piše federalna.ba.

- Prvo smo radili na tome da utvrdimo koliki broj učenika treba biti u razredima i smanjili smo standard po tom pitanju s 23 na 21, imajući upravo na umu da odlaze djeca, da je sve manji broj djece. Službeni podatak od prije dva mjeseca je da imamo 455 djece manje u osnovnim i srednjim školama na području ZDŽ-a. To je, praktično, jedna škola - ističe Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi ZDŽ-a (SDA).

Iz Ministartva su priopćili da su zbog ove situacije u nekim školama dozvolili i upis kombiniranih odjeljenja. Škole su, u međuvremenu, formirale odjeljenja, ali i uradile procjene o mogućem broju viška radnika. Sindikati su prethodnih godina s obrazovnim vlastima kroz odgovarajuće propise regulirali prijem, ali i zbrinjavanje mogućeg tehnološkog viška.

- Sindikati i Ministarstvo zajedno analiziraju svake godine prije raspisivanja natječaja brojno stanje učenika i mogući broj učenika u upisu u novu školsku godinu. Tako smo i ove godine dogovorili određene kvote kojih će se škole pridržavati. Ovih dana je Ministarstvo utvrdilo konačne liste mogućeg tehnološkog viška koji će biti zbrinuti kroz natječajnu proceduru jer su naši radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom apsolutni prioritet pri zapošljavanju kroz škole koje raspisuju natječaje- navodi Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDŽ-a.

Natječaje za prijem radnika raspisala je većina škola, prosvjetari negoduju zbog velikog broja dokumenata koje moraju priložiti uz prijavu na natječaju, ali i činjenice da u nekim općinama moraju plaćati ovjeru kopije dokumenata. Takse za ovjeru su općinski prihod, one neće bitnije mijenjati stanje u proračunima, ali hoće u džepovima prosvjetara, kažu u Sindikatu. Zato pozivaju općinske administracije da svim nezaposlenim osobama, pa i prosvjetnim radnicima, koji se prijavljuju na natječaje za posao, osiguraju besplatnu ovjeru dokumenata.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:58