Article_Top_970x250

U zatvor zbog tetovaže s ektremno desnom porukom

njemačka

U zatvor zbog tetovaže s ektremno desnom porukom

tra 20, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Jedan lokalni političar ekstremno desne Nacional-demokratske stranke Njemačke (NPD) osuđen je u četvrtak pravomoćno na osam mjeseci zatvora zato jer je u javnosti pokazivao tetovažu s parolama iz nacionalsocijalističkih logora, što je okvalificirano kao širenje rasne i nacionalne mržnje, priopćio je Visoki zemaljski sud u Brandenburgu.

„Pokazivanje tetovaže u jednom javnom kupalištu i to u trajanju od dva sata je jasno iskazivanje mišljenja i ispunjava uvjete kaznenog djela širenja rasne i nacionalne mržnje“, stoji u obrazloženju presude.

Političar NPD-a u vijeću okruga Barnim, u saveznoj pokrajini Brandenburg, Marcel Zech je u studenome 2015. na jednom javnom bazenu pokazivao tetovažu na donjem dijelu leđa koja prikazuje obrise koncentracijskog logora s tornjem i bodljikavom žicom ispod koje stoji natpis „Svakom njegovo“, koji je stajao na ulazu u jedan od najvećih nacističkih koncentracijskih logora Buchenwald, koji je i jedan je od sinonima za nacističke logore smrti.

Jedan od posjetitelja bazena tu tetovažu je fotografirao i podijelio po društvenim mrežama.

„Ovom tetovažom Marcel Zech opravdava masovna ubojstva nacista“, stoji u obrazloženju presude. Zech je u međuvremenu objavio kako namjerava precrtati spornu tetovažu.

 Za kazneno djelo širenja rasne i nacionalne mržnje u Njemačkoj sud može izreći zatvorsku kaznu od pet mjeseci do pet godina.

 Pokazivanje simbola i parola iz nacionalsocijalizama u Njemačkoj je zabranjeno na javnim mjestima. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250