Zagreb,26.02.2022 - Centar za mirovne studije organiziralo je akciju solidarnosti ”Dosta je ratova - želimo mir!”, podrška je ljudima u Ukrajini kojima je ugrožena sigurnost i prosvjednicima u Rusiji, te diljem svijeta u protivljenju vladajućim režimima koji stvaraju ratove i nasiljeHINA/ TOMISLAV PAVLEK -
StoryEditor
podrška ukrajincima

U Zagrebu skup podrške Ukrajini: "Hrvatska je spremna pomoći ukrajinskim izbjeglicama"

Piše hina  /  26.02.2022., 16:31h
Više stotina građana okupilo u subotu u Zagrebu kako bi porukama mira izrazili svoju podršku i solidarnost s Ukrajinom i Ukrajincima, ujedinivši se u akciji kojom se željelo odaslati antiratne poruke, ali i signalizirali spremnost Hrvatske na pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

Akciju mira i solidarnosti pod nazivom "Dosta je ratova - želimo mir!" organizirao je Centar za mirovne studije (CMS) u znak solidarnosti s ljudima u Ukrajini.

"Želimo u javnom prostoru podijeliti svoje poruke mira, ohrabrenja, empatije i solidarnosti s narodom koji je trenutno pod napadom i uvučen u rat, ali i s prosvjednicima u Rusiji te diljem svijeta u protivljenju vladajućim režimima koji stvaraju ratove i nasilje. Današnjom akcijom solidarnosti želimo poslati jasnu poruku – dosta je ratova, želimo mir", kazala je Sandra Kasunić iz CMS-a.

Stav CMS-a je da Hrvatska mora poduzeti sve napore da putem diplomacije i politika dijaloga spriječi daljnju eskalaciju nasilja, vodeći se načelom zaštite života ljudi i mirovnog rješenja sukoba u Ukrajini, dodala je.

Akciji su se, među osobama iz hrvatskog javnog, političkog i kulturnog života, odazvali i predstavnici koalicije Možemo!, čija je saborska zastupnica Sandra Benčić kazala kako je Zeleno-lijeva koalicija dolaskom na Zrinjevac željela zajedno s ostalim svojim sugrađankama i sugrađanima izraziti solidarnost prema građanima Ukrajine, ali i izraziti spremnost na prihvat izbjeglica iz te zemlje.

"U ovome je trenutku najvažnije da međunarodna zajednica osigura koridore za civile, da se oni izvuku iz ratom zahvaćenih područja i smjeste u zemljama Europske unije, uključujući i Hrvatsku", kazala je Benčić.

Početak akcije bio je zakazan u subotu u podne, no mnogi građani počeli su se okupljati na Zrinjevcu i prije toga vremena, a njihove brojne poruke, poput "Zaustavite rat, život nema cijenu", "Ujedinimo se protiv rata", "Dolje imperijalizam" i "Ne ratu", neke od kojih pisane na hrvatskom, neke na engleskom i drugim svjetskim jezicima, a neke i na ukrajinskom, vješane su na posebno za to pripremljene konopce razapete između stupova zrinjevačkoga paviljona.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 04:38