StoryEditor

U Zagrebu preminuo prof. dr. sc. Anto Bajo iz Travnika

Piše D  /  26.11.2019., 03:11h

"Obavještavamo sve suradnike, kolege i sve koji su ga poznavali da je 25. studenoga iznenada preminuo naš dragi prof. dr. Anto Bajo cijenjeni znanstvenik, profesor i naš omiljeni kolega. Zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju", navode iz Instituta za javne financije, gdje je prof. dr. Bajo bio znanstveni savjetnik.  

Bajo se rodio 2. srpnja 1970. u Gučoj Gori u Bosni i Hercegovini.

Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Stručno se usavršavao u SAD-u (Harvard University, John F. Kennedy School of Government), Mađarskoj, Južnoafričkoj Republici i Japanu.

Bajo je od 2005. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na preddiplomskom studiju predavao na kolegijima Javne financije i Lokalne financije, na diplomskom studiju kolegij Upravljanje javnim dugom, a na doktorskom studiju Upravljanje financijama u javnom sektoru.

U domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima objavio je niz znanstvenih i stručnih radova, a bio je i voditelj brojnih znanstveno-istraživačkih projekata.

Samostalni je autor knjiga "Financiranje visokog školstva i znanosti" (2003.) i "Proračunski sustav - ornamenti ili sredstvo upravljanja državnim financijama" (2006.) te koautor knjiga "Javne financije lokalnih jedinica vlasti" (2008.) i "Osnove upravljanja javnim dugom" (2011.).

Uže područje znanstvenog zanimanja bili su mu upravljanje financijama javnog sektora, sustav proračuna, fiskalni federalizam te upravljanje i restrukturiranje javnih trgovačkih društava.

Bajo je u dva mandata bio je vanjski član saborskog Odbora za financije i proračun. U 2014. sudjelovalo je u izradi Strategije znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije. Od 2015. bio je predsjednik Statističkog savjeta Republike Hrvatske, a u travnju ove godine ponovno je imenovan u to tijelo, u kojem je bio potpredsjednik, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:33