StoryEditor

U Zagreb sletio privatni avion iz žarišta zaraze u Italiji. Putnike nitko nije pregledao!

Piše D  /  26.02.2020., 07:02h

U njemu je bilo sedam ljudi, a od izvora iz zračne luke doznaje se kako su svi bili visokopozicionirani predstavnici tvrtke Calzedonia koji su zbog potrebe posla trebali doći u predstavništvo tvrtke u Hrvatskoj.

Zrakoplov je navodno trebao prvo sletjeti u varaždinsku zračnu luku budući da je predstavništvo tvrtke smješteno u Jalžabetu. No, posadi je u posljednji trenutak to onemogućeno zbog nedostatka epidemiologa, sanitarnih inspektora i ostalih zdravstvenih djelatnika na području Varaždina koji su trebali pregledati putnike zbog sumnje na koron avirus.

U Zagrebu su spomenute putnike uistinu dočekali epidemiolozi u zaštitnim odijelima, ali nisu ih testirali niti im ograničili kretanje u Hrvatskoj iako je to trebalo biti napravljeno prema uputama Ministarstva zdravstva budući da je riječ o putnicima sa sjevera Italije, gdje je korona virus do srijede ujutro odnio 12 života.

"Epidemiolozi su putnike postrojili pred avionom i samo su im pregledali putovnice i osobne iskaznice. Nakon toga su ih pustili da se slobodno kreću Zagrebom i Hrvatskom, a nitko ne zna jesu li prenositelji korona virusa iako su na prvi pogled djelovali normalno i zdravo. Napomenuo bih i to kako putnici nisu imali zaštitne maske, ali su one dodijeljene djelatnicima na aerodromu nakon što se saznalo da stiže avion iz Italije. Zbilja mi nije jasno kako je moguće tako olako pristupati s vrlo opasnim virusom. Izgleda da je jedini kriterij za izolaciju kad netko usmeno priopći da se ne osjeća dobro, a nikoga nije briga što je osoba koja se osjeća dobro samo nekoliko sati ranije boravila u geografskom žarištu virusa", ispričao je za Večernji list jedan djelatnik zračne luke koji se baš u to vrijeme našao na poslu.

Iz Državnog inspektorata u čijoj je nadležnosti sanitarna inspekcija odgovorili su kako je istina da putnici nisu na licu mjesta detaljno pregledani jer su se osjećali dobro i "nisu pokazivali simptome", već su putnike stavili pod zdravstveni nadzor od 14 dana, a nakon čega bi epidemiološka služba trebala odlučiti treba li im ograničiti kretanje u Hrvatskoj. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:03