StoryEditor
podaci

Smanjio se broj prvašića u FBiH

Piše fena  /  20.09.2021., 19:12h
U Federaciji BiH nastavlja se trend smanjenja broja upisanih učenika u osnovne i srednje škole, a iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti procjenjuju kako će broj prvašića upisanih u prvi razred osnovne škole biti od 2 do 3 posto manji u odnosu na prethodnu školsku godinu, tj. da će biti upisano njih 18.300.
Naknadna ispravka članka 21.09.2021

Među glavnim vijestima jučer bila je informacija da se u posljednjih deset godina – prepolovio broj prvašića u Federaciji Bosne i Hercegovine!

Informaciju je plasirala Federalna novinska agencija (!).

U nastavku ovog članka stoji: ‘Riječ je o smanjenju od oko 50 posto u odnosu na školsku 2011./2012. kad je broj upisanih prvačića u osnovne škole iznosio 35.524.’

Ovu neistinitu vijest objavili su skoro svi domaći mediji.

Da se radi o netočnoj informaciji nije bilo toliko teško provjeriti. Publikacije koje izdaje Federalni zavod za statistiku dostupne su javnosti, a službeni podaci demantiraju ovu priču, posebno broj koji se odnosi na upisane prvašiće u navedenoj 2011./2012. godini.

Naime, koliko je ovo daleko od istine govori nam podatak da je u pomenutoj školskoj godini upisano: 21.782 prvačića!

Suvišno je praviti poređenja između ove dvije brojke.

Što se tiče prethodne školske godine, u FBiH u škole je krenulo 18.703 prvašića.

Je li se u ovom slučaju radi o novinarskoj omašci, ili o nečemu drugom? Članak bombastičnog naslova, pored toga što širi defetizam, nije istinit prije svega. A možemo isti okarakterizirati i kao nedobronamjeran prema građanima i ovoj zemlji, te opasnom propagandom ako je svjesno plasiran u javnost, piše MiruhBosne.

Riječ je o smanjenju od oko 50 posto u odnosu na školsku 2011./2012. kad je broj upisanih prvašića u osnovne škole iznosio 35.524.

Što se tiče ukupnog broja učenika osnovnih škola u Federaciji BiH, također je evidentan trend njihovog smanjenja u prethodnim godinama.

– Prema našim procjenama i ove školske godine ukupan broj učenika će biti manji za 2 do 2,5 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, tj. procijenjeni ukupan broj učenika osnovnih škola u FBiH je oko 171.500 učenika u ovoj školskoj godini – potvrdila je Feni Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i znanosti.

Ocijenila je kako se prema pregledu broja upisanih učenika u prvi razred srednjih škola u prethodnom desetogodišnjem periodu, može konstatirati da je prisutan trend kontinuiranog smanjenja broja upisanih učenika.

Na osnovi informacija s kojima raspolaže Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ove školske godine nastavit će se trend smanjenja upisanih učenika u srednje škole i procjena je da će broj učenika upisanih u prvi razred srednje škole biti oko 2 posto manji u odnosu na prethodnu školsku godinu, odnosno da će broj upisanih učenika u prve razrede srednjih škola biti oko 19.270 učenika u Federaciji BiH.

Kada je u pitanju ukupan broj učenika srednjih škola u Federaciji BiH, također je evidentan trend smanjenja broja učenika u prethodnim godinama. Prema procjenama resornog ministarstva, i ove školske godine ukupan broj učenika će biti manji za 3 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu, tj. procijenjeni ukupan broj učenika srednjih škola u FBiH je oko 69.200 u ovoj školskoj godini.

Razlog zašto još uvijek nije moguće predstaviti preciznije podatke o broju učenika upisanih u prve razrede osnovnih i srednjih škola je taj što sva županijska ministarstva obrazovanja, od kojih Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti prikuplja podatke, još ne raspolažu s kompletnim podacima o broju upisanih učenika u prve razrede osnovnih i srednjih škola, a samim tim ni preciznim podacima o ukupnom broju učenika u osnovnim i srednjim školama, navodi Bandić.

Među najvažnijim uzrocima smanjenja broja upisanih učenika u prvi razred osnovne i srednje škole i smanjenja ukupnog broja učenika u Federaciji BiH, smatra se pad nataliteta, koji je posljedica teške ekonomske situacije u društvu i velike stope nezaposlenosti mladih koji planiraju obitelj, kazala je Bandić.

Među ostalim faktorima koji imaju utjecaj na smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školama, dodala je, su migracije stanovništva (posebno iseljavanje obitelji s djecom školskog uzrasta), djeca pripadnici romske nacionalnosti kao posebno ranjiva kategorija i drugi učenici iz ranjivih grupa koji prekidaju obrazovanje prije njegovog završetka.

Prema određenim pokazateljima, neredovito pohađanje nastave često može biti rani znak upozorenja da je dijete u riziku od prekida obrazovanja prije njegovog završetka, upozorava pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i znanosti.

Jedna od preporuka Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti za poboljšanje takvog stanja je neophodnost osiguranja svoj djeci predškolskog uzrasta mogućnost da budu uključena u programe predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti svake godine izrađuje Informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u tekućoj školskoj godini i kao sveobuhvatan informativno-analitički dokument, koji se temelji na podacima dobivenim od županijskih ministarstava obrazovanja, dostavlja Vladi FBiH na razmatranje. To će biti realizirano i ove godine, nakon što županijska ministarstva obrazovanja budu imala objedinjene podatke.

Dnevnik.na

13. travanj 2024 13:28