StoryEditor

U ‘Vučjaku‘ počeli uzimati hranu, ne namjeravaju ga dobrovoljno napustiti

Piše D  /  07.12.2019., 08:12h

Od ponedjeljka bi trebalo početi njihovo izmještanje u prihvatne centre izvan Unsko-sanskog kantona, čemu se protive lokalne zajednice u kojima su prihvatni centri. I migranti su najavili da neće dobrovoljno napustiti kamp Vučjak jer žele u Europsku uniju, a vlast će angažirati sve raspoložive policijske snage. Nakon toga slijedi uklanjanje šatora, kako se migranti ne bi imali gdje vratiti.Promrzli i gladni, migranti u kampu Vučjak traže pomoć stranih institucija jer žele u Europsku uniju. Nakon pet dana odbijanja hrane, prihvatili su lunch pakete Crvenog križa.

"Suprotstavili su se onima koji su im branili da uzimaju hranu - rekli su da hoće da Crveni križ donese hranu i mi smo im osigurali jedan topli obrok", objašnjava Selam Midžić, tajnik Crvenog križa Bihaća.

I uz taj jedan topli obrok dnevno situacija je teška - nemaju osnovne uvjete za život. Žive u šumi u blatu i na vrlo niskim temperaturama se kupaju na otvorenom. Ne žele u druge prihvatne centre - samo u zemlje Schengena.

"Ne želim u Sarajevo jer je daleko od granice, a mi ne želimo ostati u Bosni - Bosna nije dobra država za izbjeglice", kaže Abdul Valida Furi, migrant iz Pakistana.

Mnogi žele otići s Vučjaka i biti u suhom i toplom.

"Tri noći ne spavam, nemamo pokrivača - jedan na tri osobe. Nemamo hrane i vode. Jedni kažu da ne žele u drugi kamp jer hoće preko granice u Europu, a drugi kažu da žele u drugi kamp jer je ovdje loše", riječi su jednog od migranata u Vučjaku.

Izmještanju migranata s Vučjaka u druge prihvatne centre protive se lokalne zajednice, a iz MUP-a HNK-a poručuju da najava bilo kakvog dovođenja novih korisnika u ‘Salakovac‘, njegovo prebukiranje i stvaranje novih Vučjaka ne dolazi u obzir, jer su, kažu, poučeni višemjesečnim iskustvima policije USK-a. A uz sve probleme, policija USK-a jedina uz volontere Crvenog križa brine o sigurnosti i potrebama oko 600 migranata na Vučjaku.

"Mi ćemo pomoći MUP-u koji ovo ustvari drži pod kontrolom. Čekaju se ponedjeljak, utorak i srijeda da se ovo riješi. Ovo je naš doprinos MUP-u, koji radi jako težak posao", ističe Midžić

Migranti su na svom putu ka Europskoj uniji do Bosne i Hercegovine sporednim putevima prepješačili oko sedam tisuća kilometara kroz Iran, Tursku, Grčku, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Svaki od migranata u Vučjaku bar je pet puta do sada pokušao prijeći granicu i bio vraćen iz Hrvatske, Slovenije ili Italije, piše federalna.ba.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:52