StoryEditor
orašje

U vojarni "Sinovi Posavine" obilježena obljetnica utemeljenja 4. gardijske brigade HVO-a

Piše fena  /  10.10.2023., 16:54h

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade OSBiH, danas je u Vojarni OS BiH "Sinovi Posavine“ u Orašju je obilježena 29. obljetnica utemeljenja 4. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane "Sinovi Posavine“.

Izaslanstvo MO i OS BiH na svečanosti predvodili su zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić sa zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za operacije general-bojnikom Ivicom Jerkićem. U izaslanstvu su bili i zapovjednik Zapovjedništva za potporu OS BiH general-bojnik Marko Stojčić i zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH brigadni general Tomo Kolenda.

Tim povodom članovi obitelji poginulih, bivši pripadnici brigade, ratni zapovjednici, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici županijskih i lokalnih razlna vlasti i drugi gosti okupili su se u kapelici vojarne gdje je služena sveta misa za poginule branitelje. Svetu misu je vodio fra Marko Oršolić uz koncelebraciju više svećenika. U spomen na poginule pripadnike brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja u vojarni.

Uz izaslanstvo MO i OS BiH, vijence su položili i izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih zapovjednika, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Županije Posavske, Grada Orašja i ostala izaslanstva.

Svečanost obilježavanja obljetnice završena je svečanom akademijom. O ulozi 4. gardijske brigade, njezinom putu, govorili su zapovjednik 3. pješačke bojne OS BiH bojnik Iljo Oršolić i ratni zapovjednik brigade brigadni general Mato Bilonjić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Dnevnik.ba

19. veljača 2024 14:39